Mladinsko svetovno prvenstvo do 20 let v francoskem Amiensu se bliža svojemu koncu. Jutri je na sporedu zadnji krog treh tekem. Slovenska reprezentanca se bo to pot pomerila z na tem turnirju še nepremagano Norveško.

 

 

Slovenija si je z dvema zmagama nad Francijo in Avstrijo zagotovila četrto mesto. Tretje mesto, ki bi prineslo medaljo, je nedosegljivo, ravno tako naši risi mest ne morejo več izgubiti. Zato gredo v tekmo lahko povsem sproščeni, osredotočeni le na to, da bodo odigrali kot najbolje znajo. To prvenstvo je pokazalo, da so razlike med reprezentancami zelo majhne in že malenkost lahko pomeni veselje oziroma žalost. Norvežani še vedno bijejo bitko za prvo mesto, risi pa bi prvenstvo radi zaključili z zmago.

 

 

Slovenski branilec David Planko pa v srečanju vidi priložnost za dokazovanje sposobnosti naše reprezentance: »Prvenstvo želimo zaključiti na najboljši možni način. Želimo si zmagati. Vemo, da nam zmaga ne prinaša ničesar, pa tudi poraz nam četrtega mesta ne more odnesti. Verjamem, da na tekmi ne bomo pod pritiskom zmage. To je dobro, saj bomo lahko zaigrali bolj sproščeno. Nasprotno pa velja za Norvežane, saj jim le zmaga zagotavlja prvo mesto. Pravzaprav je naša taktika povsem preprosta. Začeti tekmo na vso moč, brez spoštovanja do nasprotnika, biti agresiven v napadu in v obrambi, držati se moramo našega sistema in izpolnjevati trenerjeva navodila. Izogniti se bo potrebno nepotrebnim padcem v igri. Na tem prvenstvu premalo streljamo in ta element igre bo treba popraviti. Čim večkrat moramo ustreliti, v gneči pred golom pa v mrežo poslati kakšen plošček več od nasprotnika. Zmaga za slovo od prvenstva bi bila super.«

 

Z nami ni šali, pravi Aljaž

Napadalne vrste slovenske reprezentance imajo kar nekaj odličnih strelcev. Aljaž Uduč sicer še ni zadel, priložnost za svoj zadetek pa bo iskal na tekmi proti Norveški. Svetovnega prvenstva si ne želi končati s porazom. »To prvenstvo si želimo končati z zmago in se na tekmi predstaviti v čim boljši luči. Do sedaj smo nasprotnikom že pokazali, da z nami ni šale in tudi Norvežani bodo to morali spoznati na lastni koži. Ogledali smo si nekaj tekem Norveške na tem prvenstvu in slabih točk praktično nimajo. Zmagali so na vseh dosedanjih srečanjih in že to veliko govori o njihovi kvaliteti. Odigrali bomo tako kot znamo. Borili se bomo za zmago, pripravljeni smo dobro, tudi naš sistem je dober in če damo vse od sebe, lahko uspemo. Seveda se bomo morali prilagoditi razmeram skozi tekmo, saj ta vsakič prinese kaj posebnega in nenačrtovanega. Norvežani imajo v vratih odličnega vratarja in z našim Lukom Gračnarjem se borita za prvo mesto med vratarji na tem turnirju. Poskušali ga bomo čim večkrat premagati in na ta način pomagati Luki do prestižnega naziva,« je Aljaž Uduč poudaril in pokazal, da si ekipa želi vzeti vsaj eno trofejo na prvenstvu.

 

 

V kar nekaj statističnih pokazateljih je naša reprezentanca v vrhu, še posebej pa izstopa po svoji učinkovitosti, kjer so na drugem mestu, v dosedanjem teku prvenstva pa so se izkazali kot najboljši v fazi branjenja z igralcem manj, kjer še niso prejeli zadetka. Žal v ekipi zanesljivo ne bo zaigral Jurij Repe, zelo malo možnosti pa je tudi za nastop Gala Židana, ki je še vedno nekoliko omotičen po včerajšnjem udarcu v glavo. Kakorkoli, vsak posameznik, ki bo jutri na prsih nosil risa, bo dal vse od sebe za dostojno slovo od svetovnega prvenstva. Za kar nekaj mladeničev je to zadnji nastop na tem nivoju, saj jih v bodoče čakajo le še članski nastopi.