Mlada slovenska hokejska reprezentanca je srečno prispela domov. Za njo je še en nastop na svetovnem prvenstvu. Dosežek je dober, tak kot so si ga mnogi želeli, skrita želja po medalji pa se ni izpolnila.

Polovice reprezentantov se je s tem prvenstvom poslovilo od nastopov za mlado reprezentanco in čakajo na priložnost med člani, ostali polovici pa se bodo čez leto pridružili mlajši, ki bodo lovili čim višje uvrstitve na prihodnjem prvenstvu. Kje to bo, bodo odločili na avgustovskem kongresu IIHF. 

Statistika posameznikov

Ob koncu pa je čas tudi za pregled dosežkov. Končna uvrstitev je znana, vendar se na prvenstvu vodi še nekaj drugih statističnih podatkov. Najboljši slovenski strelec je Miha Pesjak. Zaseda osmo mesto in je v skupini štirih hokejistov, ki so dosegli sedem točk. Miha je dosegel dva zadetka in dodal pet asistenc. Največ zadetkov v naši reprezentanci sta dosegla Gregor Koblar in Luka Kalan in sicer vsak po tri. Tudi za njiju je bilo rezervirano osmo mesto. V vrhu lestvice najuspešnejših asistentov najdemo ponovno ime Mihe Pesjaka, ki je tretji najuspešnejši v tem statističnem pregledu dosežkov. Med najučinkovitejše branilce prvenstva sta se uvrstil Nejc Kozar in Luka Oberstar, ki sta z dvema uspešnima asistencama skočila na deveto mesto.  

Luka Gračnar je najboljši vratar prvenstva


Posebno poglavje je bil vratar Luka Gračnar. Hrušičan, ki  že tri sezone nastopa za ekipo Salzburga je velik talent slovenskega hokeja. Za njim so štiri mladinska svetovna prvenstva reprezentanc do 20 let, ob tem, da je odigral tudi dve za reprezentanco do 18 let. Na prvenstvu je prejel daleč največ strelov, kar 238. Uspešno je posredoval 224 krat, prejel pa 14 zadetkov. V vratih je bil ves igralni čas na vseh petih srečanjih, njegov procent uspešnosti pa je bil 94,12. To ga uvršča na drugo mesto takoj za vratarja Norveške Steffena Soberga, ki je bil za en odstotek uspešnejši od našega vratarja, a je prejel tudi skoraj 100 strelov manj na svoj gol. Direktorat prvenstva je kot najboljšega vratarja prvenstva izbral prav našega vratarja, ki pa je, zaradi klubskih obveznosti, takoj po tekmi z Norveško odletel v Salzburg in se priključil svojemu klubu,

Ekipna statistika

Slovenska reprezentanca je na prvenstvu požela najmanj zanimanja. Stalni obiskovalci tekem naše reprezentance so bili starši naših igralcev. Povprečno na tekmo si je nastope naših risov ogledalo nekaj več kot 500 obiskovalcev. Seveda je največ zanimanja bilo za tekme domače reprezentance, pa tudi tu obisk ni bil ravno velik. 1.600 obiskovalcev je bilo povprečno na vsaki tekmi francoske reprezentance. A to Slovencev ni motilo, da se v drugih statističnih pogledih ne bi uvrstili v sam vrh.

Tako ekipno kot tudi posamično smo blizu ali celo na vrhu

Naši hokejisti so na tem prvenstvu streljali zelo malo. Kot bi se v naše hokejiste zavlekel nek strah in si ne bi upali poskusiti večkrat ustreliti proti golu nasprotnika. Vse je bilo sicer narejeno dobro. Prehodi iz obrambne tretjine preko nevtralne so tekli zelo dobro, v napadu pa se je potem zataknilo. Vse prevečkrat se je iskalo igralca, ki bi bil na boljši poziciji za strel, to pa je največkrat pripeljalo do nenatančne ali prestrežene podaje, ali pa do odvzete ploščice. Vendar pa so bili naši risi zelo učinkoviti. Belorusi so na prvenstvu sprožili 234 strelov proti golu nasprotnika, naša reprezentanca pa vsega 114. Slovenija je na prvenstvu dosegla 13 zadetkov, kar je 11,4 % uspešnost. Risi so tako zaostali le za Danci, ki so ob 154 strelih dosegli 20 zadetkov.

Še uspešnejši smo bili v igri z igralcem ali dvema manj in tudi več. Znali smo se braniti in izkoriščati napake nasprotnika. 23 krat se je Slovenija branila z igralcem ali dvema manj, zadetek pa prejela ravno v zadnji situaciji, ko je igrala z dvema igralcema manj. To je bilo na zadnji tekmi proti Norveški. Skoraj 96 odstotna uspešnost branjenja govori o borbenosti in požrtvovalnosti igralcev, ki je ključ do uspešne obrambe. Ob odličnem vratarju pa je vse nekoliko lažje. V igri z igralcem ali dvema več je naša reprezentanca dosegla šest zadetkov, priložnost v power playu pa je dobila najmanjkrat. Procent uspešnosti je naravnost fantastičen. 30 % uspešnost pomeni najuspešnejšo reprezentanco v tem statističnem pogledu. Prejeli smo en zadetek ob igri z igralcem več in to prvega na prvenstvu, ravno tako pa tudi dosegli svoj prvi gol ob igri z igralcem manj.

Prvenstvo, ki je minilo, je bilo sicer športno, brez grobih vložkov. Slovenija je bila na prvenstvu izključena 29 krat za dve minuti, ostalih kazni pa si ni prislužila. Manjkrat so na klop za kaznovane sedli le Norvežani, najbolj grobi pa so bili Avstrijci, ki so si prislužili kar 109 kazenskih minut in edino kazen igre na prvenstvu.

Reprezentanca je za svoje navijači pripravila tudi nagradno igro. Uganiti je bilo potrebno, kdo od igralcev nosi tatu, ki sta bila prikazana na slikah. Prvi tatu je pripadal Juretu STanu, drugi pa Niku Humarju. Kar nekaj pravilnih odgovorov je prispelo na naš mail, Jaka Podrekar in kapetan Gregor Koblar pa sta opravila žreb srečnega nagrajenca. Šal s podpisi igralcev gre v Tržič, dobil pa ga bo Matic Pikovnik. Čestitamo!

Ostalo nestatistično

Skozi prvenstvo smo poskušali poročati o vsem pomembnejšem, kar se je dogajalo z in okoli reprezentance. Pripravili smo nekaj slikovnega materiala, nekaj malega tudi video. Poročali smo z vseh tekem in občutke igralcev pretopili v spletne črke, ki ste jih lahko sproti prebirali. Amiens ni ravno na dosegu roke, česar smo se zavedali, Vam, ljubiteljem hokeja in navijačem naših mladih reprezentantov pa smo se čutili dolžnega prenesti utrinke prvenstva na  vaše računalnike. Za vsem tem je stala celotna reprezentanca v Amiensu s podporo tudi doma. V mozaik življenja pa smo vsi skupaj dodali nekaj novih kamenčkov izkušenj.

Reprezentanca U20 2012, Amiens, Francija