4. september 2016, Minsk – Beloruska prestolnica je slovensko hokejsko reprezentanco zadnji, odločilni dan olimpijskega kvalifikacijskega turnirja pozdravila v sivo in deževno jutro. Risi so se, po včerajašnjem opcijskem treningu, davi v polnem številu zbrali na ledeni ploskvi Minsk Arene na jutranjem razdrsavanju.

Četudi statistika dosedanjih medsebojnih obračunov, na katerih so risi vknjižili pet zmag in enajst porazov, govori v prid domačinov tokratnega tekmovanja, pa so slovenski hokejisti povsem osredotočeni na zmago, saj se zavedajo, da je nocojšnja nagrada izjemna.

“Vsekakor je bil dan počitka dobrodošel, saj smo pred tem imeli dve naporni tekmi, tako da se je nekaj časa za regeneracijo prav prileglo,” je po treningu povedal Žiga Jeglič. Današnja tekma predstavlja, po njegovih besedah, zagotovo najtežji preizkus na celotnem turnirju, saj Belorusi, s prav tako dvema zmagama kot Slovenija, igrajo pred domačim občinstvom. “Mi smo pripravljeni na izziv, nagrada je velika in vse naše misli so usmerjene na danes zvečer,” je še dejal slovenski napadalec.

“V ekipi ni posebnih zdravstvenih problemov, fantje so pripravljeni na tekmo,” je povedal selektor slovenske izbrane vrste Nik Zupančič. Strokovni štab bo, po njegovih besedah, taktiko prilagodil nocojšnjemu nasprotniku, saj je beloruski način igre naokoli drugačen od danskega. “Belorusija igra pred domačim občinstvom. Njihov cilj je gotovo enak kot je naš. Pričakujemo polno dvorano, kar pa nas ne sme ovirati, saj so fantje navajeni igrati pred polnimi dvoranami. V bistvu je to še dodatna spodbuda, da prikažemo še boljšo igro,” pred tekmo meni strateg naših risov, ki je v zadnjih dneh večkrat poudaril, da so to tekme, ki si jih v svoji karieri želi vsak igralec in trener. “Naše priprave so v odnosu do beloruskega načina igre usmerjene zgolj toliko, da se pripravimo na nekatere njihove posebnosti; medtem ko se glede ostalega osredotočamo na svojo igro, ter prepuščamo njim, da se obremenjujejo z nami,” je zaključil selektor Zupančič.

Tekma v Minsk Areni se začne ob 16.00 po slovenskem času.