Risi so se na uvodni tekmi prijateljskega turnirja Beat Covid-19 pomerili z večnimi rivali Avstrijci in bili boljši s 3:1 (3:1, 0:0, 0:0). 

V vratih sta začela Gašper Krošelj in David Kickert. Po dokaj mirnem začetku je že po prvi pravi priložnosti v 4. minuti Krošlja iz neposredne bližine premagal Wolf za vodstvo gostov. A veselje severnih sosedov je bilo kratko, saj je že 25 sekund kasneje udarec vrnil Žiga Pešut, po hudi napadi vratarja Kickerta, ki je ploščico nerodno podal pred prazna vrata slovenskemu napadalcu in rezultat je bil izenačen na 1:1. V 7. minuti je rezultat kazal že 2:1 v prid naših fantov. Po podaji Kristjana Čepona je ploščico v mrežo zabil Gregor Koblar in avstrijski vratar je klonil že drugič v prvi tretjini. V 16. minuti so risi ponovno izigrali obrambo svojega nasprotnika in na 3:1 je iz razdalje je povišal Blaž Tomaževič in tako dosegel prvi zadetek v reprezentančnem dresu. Do konca prve tretjine je rezultat ostal nespremenjen.

V drugem delu so Avstrijci poskušali strnili svoje vrste in silovito pritisnili proti Krošljevim vratom. Thaler je v 24. minuti zadel vratnico, ploščica pa na srečo ni končala za hrbtom čuvaja domače mreže. Po prekršku Crnovića je sledil ponoven pritisk Avstrije v igri z igralcem več, vendar je še enkrat več obramba risov ostala nepremagana. Gostje iz Avstrije so nekajkrat še nevarno zapretili, vendar je bil Krošelj spretnejši. Po prekršku avstrijskega kapetana Manuela Ganahla so tudi slovenski fantje prišli do priložnosti in igre z igralcem več, a priložnosti niso izkoristili. 

V zadnji tretjini so uvodne minute ponovno pripadle slovenskim fantom. Tadej Čimžar, Žiga Pešut in Nik Simšič so si priiigrali nekaj lepih priložnosti, vendar se Kickert tokrat ni spustil zmesti. V zadnjih desetih minutah srečanja pa je Avstrija ponovno pritisnila in Krošelj je imel ponovno polne roke. Ob začetku 59. minute so po minuti odmora gostje poizkušali še s 6 igralcem v polju, prazna vrata pa sta iz protinapadov zgrešila Luka Maver in pa Gregor Koblar. Ostalo je pri rezultatu iz prve tretjine, Risi pa so testno obdobje začeli z odliko. Najboljši igralec pri slovenskem moštvu je bil Gašper Krošelj, ki je celotno tekmo v obup spravljal avstrijsko napadalce. 

»Trenirali smo dobro in dolgo, komaj smo čakali, da se tekme začnejo. Pripravljeni smo,« je po tekmi povedal Gašper Krošelj. »Veseli me, da bodo dobili priložnost na turnirju tudi mlajši igralci

Matjaž Kopitar je bil po tekmi zadovoljen. »To je mlada ekipa in ne moremo od njih zahtevati čudežev. Vesel sem, da smo v štirih skupnih treningih naredili nekaj, kar sem danes videl in to je pomembno. Dali smo smernice, igralci so to upoštevali. Imeli smo res dolgo pavzo in se prvič pomerili s tema zanimivim nasprotnikom. To naše rivalstvo je zagotovo botrovalo borbi,« je povedal po tekmi. »Veseli me, da smo po prejetem golu ostali zbrani. Naredili bomo analizo in šli dalje.«

Naslednja tekma sledi v ponedeljek, 17. maja, ob 20.00 proti Francozom in selektor Matjaž Kopitar je že napovedal nekaj menjav v postavah. Priložnost bodo dobili tudi trije igralci, ki na zadnji tekmi ne bodo igrali. 

Foto: Drago Cvetanovič