V Mariboru so se predstavili športniki kandidati za nastop  na olimpijskih igrah v Sočiju. Med njimi so bili prvič v zgodovini tudi hokejisti. Nasmeh na njihovih obrazih, je povedal vse – majhna hokejska Slovenija odhaja v Soči.

Za enkrat je evidentiranih kandidatov in kandidatk 68 in prav po zaslugi hokejistov, bo tokratna odprava v Soči najštevilčnejša kar zadeva zimske olimpijske igre. Danes so olimpijci opravili s formalnostmi kot so fotografiranje, pogovori z novinarji, izmere za potrebe izdelave olimpijskih športnih oblačil in izpolnjevanje anket za potrebe Olimpijskega komiteja Slovenije. Športnike je v mariborskem hotelu Piramida pozdravil tudi vrh slovenskega športa na čelu s predsednikom OKS dr. Janezom Kocjančičem.

Risi so bili veseli sprostitve ob druženju z novinarji in fotografi, še bolj pa včerajšnjega dne ko so za sprostitev odšli na kopanje.
»Včeraj smo za sprostitev šli na bazen, se kopali in sproščali v jacuzziju. Morda je bilo nekoliko bolj sproščujoče kot je to danes, a hkrati je to velika čast, predstaviti se kot kandidat za odhod na olimpijske igre. To se ne uresniči vsakomur, zato je treba take trenutke še posebej ceniti. Čeprav je sezona dolga, pri meni ni nikoli dvoma o igranju za reprezentanco. Že jutri nas čaka nova tekma, tokrat z Avstrijci, trdo smo garali na treningih in upam, da bomo to prenesli na tekmo,« je dejal Blaž Gregorc.

alt

Eden izmed izkušenejših risov Mitja Robar, se je ekipi pridružil ta ponedeljek in hitro začutil utrip domačega mesta. »Toliko časa sem že v reprezentanci, da se vedno znova rad vračam med te fante, ki so tako rekoč moja druga družina. Vzdušje je odlično, čeprav prideš morda nekoliko utrujen po naporni sezoni na priprave, ko stopiš v garderobo to izgine. Dobro je, da monotonost treningov nekoliko razbijemo tudi s takšnimi dogodki, kot je ta danes. Malo smo se družili tudi z ostalimi slovenskimi športniki« je dejal Robar, ki bo na jutrišnji tekmi z Avstrijo, po dolgem času igral pred domačimi gledalci.

alt

Rok Leber si kot eden izmed mlajših igralcev šele utira pot v člansko izbrano vrsto. Navdušenja nad uvrstitvijo risov na olimpijske igre nikakor ni mogel skriti in tudi če ga ne bo zraven v Sočiju bo stiskal pesti za vse slovenske športnike. »To so sanje vsakega športnika, za to se je vredno odrekati in garati na treningih. Zgodovinska uvrstitev hokejsko majhne Slovenije na olimpijske igre še vedno odmeva povsod. V meni je že od majhnih nog želja, biti del članske reprezentance in nisem si mislil, da bo to prišlo tako hitro. Vesel sem, da mi je selektor Matjaž Kopitar dal priložnost, da sem lahko zraven na treningih. Če se mi ne bo uspelo prebiti v ekipo za Soči, pa bom zraven štiri leta kasneje,« z optimizmom navdan razlaga Leber.

alt

Martina Lunder
Foto: Gregor Krajnčič