V dvorani Tivoli bo med 8. in 10. novembrom potekal Eurochallenge turnir (EIHC), na njem pa bodo nastopile reprezentance Slovenije, Avstrije, Italije in Francije. Za Slovenijo in Avstrijo bodo na led stopili tudi igralci iz NHL-a, med njimi tudi Anže Kopitar in Jan Muršak.

Največjega slovenskega hokejskega zvezdnika, 25-letnega Anžeta Kopitarja ni potrebno posebej predstavljati, vsak hokejski navdušenec ve, da je Kopitar z LA Kingsi letos osvojil Stanleyev pokal. Kopitar bo tako prvič po letu 2008 ponovno zaigral za slovensko reprezentanco, s katero je doslej nastopil na štirih svetovnih prvenstvih.

24-letni Mariborčan Jan Muršak je na ameriške ledene ploskve prvič stopil v sezoni 2006/2007, ko je zaigral za Grand Rapids Griffins, ki igra v ligi AHL. Svoj debi v NHL-u je dosegel leta 2010 za Detroit Red Wings. Zaradi lockouta trenutno igra za HDD Tilio Olimpijo.

Za avstrijsko reprezentanco bodo zaigrali Thomas Vanek (Buffalo Sabres), Andreas Nödl (California Hurricanes) in Michael Grabner (New York Islanders). Vanek, ki za Buffalo Sabres igra na položaju levega krila, je že vso svojo kariero v ZDA, za sedanji klub pa igra vse od sezone 2005/2006. Za avstrijsko državno reprezentanco je zaigral že na prvenstvu divizije 1, skupina A, leta 2008 v Avstriji, za U-20 reprezentanco pa na svetovnih prvenstvih divizije 1 leta 2002 v Avstriji in 2003 v Sloveniji.

Nödl igra na položaju desnega krila in je v California Hurricanes prestopil na začetku letošnje sezone, pred tem pa je tri sezone igral za Philadelphia Flyerse. Tudi on se je kalil pretežno v ZDA.

Grabner že drugo sezono igra za New York Islanders na položaju desnega krila, čez lužo pa se je preselil v sezoni 2004/2005, ko je zaigral za Spokane Chiefs, kjer je ostal tri sezone. Pred tem je tri sezone igral tudi v Beljaku za VSV EC, najprej dve sezoni za U-20 ekipo, nato pa še za člane.

Slovenska reprezentanca se bo zbrala 5. novembra na Bledu , kjer bo opravila štiri treninge, nato pa se bo preselila v Ljubljano, kjer bo potekal Eurochallenge turnir.

Nik Zupančič, pomočnik glavnega trenerja reprezentance: »Že samo dejstvo, da sta se Anže Kopitar in Jan Muršak pridružila slovenski reprezentanci za ta turnir spremeni podobo reprezentance, saj njun profesionalen pristop k športu dvigne tudi ostale igralce. Priznati je treba, da je NHL liga, h kateri stremijo ostali igralci. Njun doprinos k reprezentanci je zato zelo velik. Anže Kopitar je svojo kvaliteto že dokazal v najmočnejši ligi na svetu. Janu Muršku je bilo zelo težko prodreti v ekipo Detroita, sedaj pa s svojimi igrami v EBEL ligi dokazuje, da lahko igra vse položaje in vidi se, da uživa v tem, kaj dela. Upajmo, da se bo njegova kreativnost pokazala tudi v reprezentanci.«

Florian Russmann, PR avstrijske hokejske zveze: »Za avstrijsko reprezentanco je Eurochallenge turnir v Ljubljani zelo pomemben, saj predstavlja zadnjo priložnost za uigravanje pred kvalifikacijskim turnirjem za Olimpijske igre leta 2014. Avstrijska reprezentanca bo v Slovenijo pripotovala že 5. novembra. Pričakujemo, da bo reprezentanca ponovila dobre predstave s preteklih turnirjev. Izkušnje avstrijskih legionarjev v ligi NHL so seveda nenadomestljive. Če bo lockout trajal še dlje, bo to koristno za reprezentanco. Vanek, Grabner in Nödl spadajo med najboljše avstrijske igralce in njihov doprinos k reprezentanci je zelo velik. Vsi trije želijo nastopiti za reprezentanco, njihov dejanski prihod pa je odvisen od nekaterih dejavnikov.«

 

Tina Turkl

HZS