Slovenska ženska hokejska reprezentanca, se je včeraj okoli 21. ure, odpravila na dolgo pot proti španski Jaci, ki letos gosti svetovno prvenstvo druge divizije, skupina B. Tokratne nasprotnice risinj, bodo zraven domačink še reprezentance Belgije, Islandije, Mehike in Avstralije.

Spomnimo se lanskega svetovnega prvenstva, ki je potekalo na Islandiji. Tam je bila za dekleta usodna že prva tekma proti Hrvaški, ki so jo izgubile s 3:2. V nadaljevanju prvenstva so nanizale štiri zmage, kar pa ni bilo dovolj za napredovanje v skupino A. Prav to, pa je letos njihov glavni cilj. Želijo si vrnitve tja, kamor po kvaliteti nedvomno sodijo.

»V zadnjih letih nam ni šlo vse po načrtih, zato naša želja ostaja nespremenjena – želimo si vrnitve v skupino A. Tekmice poznamo, z izjemno Mehike, smo se v preteklosti srečale že z vsemi. Na lanskem prvenstvu smo bile boljše od Španije, Belgije in Islandije, v našo skupino je iz višje izpadla Avstralija, ki bi po tem sodeč lahko bila naša največja ovira na poti do prvega mesta. Podcenjevale ne bomo nikogar, proti vsaki reprezentanci moramo odigrati resno. Nobena tekma ni vnaprej dobljena, zaradi kakšnega rezultata iz preteklosti,« je pri napovedih previdna kapetanka reprezentance Pia Pren.

Slovenija3

Do večjih sprememb pri sestavi reprezentance, v primerjavi z lanskim prvenstvom, ni prišlo. Tokrat zraven ni Kaje Zajfrid in Nadje Vakaričič. Prvič bo na svetovnem prvenstvu reprezentančni dres oblekla Ana Golob, po letu odsotnosti pa se v reprezentanco vrača Metka Manfreda. Slednja se je po selitvi v Kanado, kjer je v letošnji sezoni nastopala za ekipo St. Catharines Jets (Golden Horseshoes Women’s Hockey League), odločila da ponovno obleče reprezentančni dres. »Vedno se je prijetno vrniti domov, videti stare obraze in začutiti ta reprezentančni duh. Vzdušje v ekipi je dobro, sproščeno gremo v Španijo, domov pa se želimo vrniti z zlato medaljo. Cilj je vsekakor dosegljiv, že lani so bile punce zelo blizu, verjamemo da bo letos drugače in da se bomo na koncu veselile prvega mesta,« optimistično razmišlja Manfredova.

REPREZENTANCA SLOVENIJE:

Vratarki: Ines Confidenti (Maribor), Špela Globočnik (Triglav Kranj);

Branilke: Sergeja Zimšek, Nuša Bučar (obe Maribor), Nina Lončar, Patricija Usnik (obe Olimpija Ljubljana), Katja Mrak , Mojca Duh (obe Triglav Kranj), Metka Manfreda (St. Catharines Jets);

Napadalke: Tea Lahajnar, Irena Kraner, Urša Pazlar, Patricija Beribak (vse Triglav Kranj), Sara Confidenti, Tamara Lepir, Ana Golob (vse Maribor), Maja Leben, Katja Biščak, Eva Dukarič (vse Olimpija Ljubljana), Pia Pren (Sabres Vienna).

Vodstvo: Franc Ferjanič (trener), Boštjan Kos (pomočnik trenerja), Barbara Kavčič (vodja reprezentance), Slavko Muhič (tehnični vodja), Petra Knez (terapevtka).

Spored tekem Slovenije:

Sobota, 7. marec:
16:30 Slovenija – Belgija

Nedelja, 8. marec:
20:00 Slovenija – Španija

Torek, 10. marec:
16:30 Slovenija – Mehika

Četrtek, 12. marec:
13:00 Islandija – Slovenija

Petek, 13. marec:
13:00 Avstralija – Slovenija

Foto: Drago Cvetanovič