Finale prvenstva dečkov je določilo prvaka v tej kategoriji. Po hudi borbi je naslov osvojila ekipa Slavija junior. Pravi obračun na ledu je pripadel tretje uvrščeni ekipi rednega dela, ki pa je že na prvi tekmi finala presenetila prvega favorita in vodilno ekipo po rednem delu HK MK Bled.

Založani so si na Bledu priigrali prepričljivo zmago in s to prednostjo so vstopili v drugo tekmo, ki bi lahko že dala ime novega državnega prvaka. Blejci so se tega zavedali in zato krenili napadalno. Svojo agresivnost so hitro spremenili v vodstvo. Slavija se z izidom in prednostjo nasprotnika ni strinjala. Izenačenje je bilo nekajkrat na palicah domačih, do konca prvega dela pa je bil izid že poravnan, s čimer je bil boj za pokal in zlate medalje še naprej povsem odprt.

Zasluženo slavje mladih Založanov (foto: HK Slavija jr.)

Zasluženo slavje mladih Založanov (foto: HK Slavija jr.)

Blejci so tudi v drugem delu začeli podobno kot v prvem, pri tem pa bili še uspešnejši. V dobrih treh minutah so zadeli kar dvakrat in si priigrali lepo prednost. Dva zadetka sta v hokeju hitro ulovljiva prednost, finalni obračun pa ima svoje zakonitosti. Blejci so prednost ohranili do konca drugega dela, odločilni trenutki pa so se zgodili v drugi polovici tretje tretjine. Dobri dve minuti so potrebovali mladi Založani, da so zaostanek spremenili v prednost in jo tudi ohranili do konca. V prvem naletu so izid obrnili sebi v prid, ob podpori s tribun pa težko dočakali zadnje sekunde tekme. Predstava na ledu je bila vredna finala, zmage pa se zasluženo veselijo zaloški dečki.

Izid odločilne tekme:
HK Slavija junior : HK MK Bled 4:3
(1:1, 0:2, 3:0)

Ljubljana, dvorana v Zalogu. Gledalcev: 200. Sodnika: Miklič, Zgonc.

Kazenske minute: Slavija 4, Bled 4

Končni vrstni red:
1. HK Slavija junior
2. HK MK Bled
3. HK Triglav
4. HK Olimpija
5. HD mladi Jesenice
6. HK Celje
7. HDK Maribor

Foto & video: HK Slavija junior