V slovenski hokejski reprezentanci je kar nekaj igralcev, ki bodo prvič okusili nastopanje na svetovnem prvenstvu v članski kategoriji. Med njimi je tudi visokorasli branilec Miha Štebih, ki svoje znanje nabira na Češkem.

Risi bodo v Južni Koreji nastopili v kar spremenjeni zasedbi v primerjavi z olimpijskimi igrami ali pa zadnjimi svetovnimi Stebih1prvenstvi. V ekipi je kar nekaj fantov, ki še niso okusili igranja na svetovnem prvenstvu. To so Miha Štebih, Matic Podlipnik, Miha Verlič, Anže Kuralt in Rok Leber, sem pa je potrebno prišteti tudi Gašperja Krošlja, ki je na zadnjem prvenstvu v Sloveniji sicer bil tretji vratar, vendar pa med vratnicami ni dobil priložnosti.

”Nastopiti na svetovnem prvenstvu sem si želel od malega. Zadnja leta sem upal, da bom tudi sam zraven in letos se mi je to tudi uresničilo. Zelo sem vesel,” je za začetek dejal Štebih, ki prihaja iz generacije rojene leta 1992. Istega leta so se rodili še trije člani izbrane vrste, Podlipnik, Koren in Leber, kar dokazuje, da gre za obetavno generacijo.

V Mariboru rojeni branilec zadnji dve sezoni igra skupaj s Podlipnikom na Češkem, kjer ostaja tudi prihodnji dve leti, saj je podaljšal pogodbo. Na Češkem pridobiva pomembne izkušnje, ki mu bodo še kako prav prišle v nadaljevanju kariere. Pomembne izkušnje pa bo dobil tudi v izbrani vrsti, v kateri mu z nasveti pomagajo tudi starejši igralci. ”Na treningih in tekmah pomagajo nam mlajšim z nasveti. Povedo nam, kaj naj naredimo, kako naj se postavimo … Meni osebno izkušnje starejših igralcev zelo pomagajo. Odlično je, da imamo v reprezentanci to razmerje nekoliko izkušenejših in mlajših igralcev. Starejšim se poznajo izkušnje s svetovnih prvenstev. Mlajši pa moramo trdo delati,” pojasnjuje 22-letnik.

Za konec nekaj besed rekli še o prvem dnevu v Koreji. Predvsem o naporni poti in prvem treningu. ”Prav nobenih težav ni bilo s potjo in treningom. Je že res, da smo nekoliko utrujeni, vendar dan ali dva in bomo že navajeni. Ko si del članske reprezentance, potem je vse lahko. Zame osebno je sodelovanje na svetovnem prvenstvu tudi neke vrste nagrada za celotno delo. In ne le to. Lahko bi dejal, da se je trud, ki sem ga vložil v hokej od mladih nog, sedaj tudi uresničil,” je dejal visokorasli branilec, ki prvega nasprotnika na prvenstvu ne pozna: ”Nič se še nismo pogovarjali o Japoncih. Zame so popolna neznanka. Kot sem slišal od ostalih, so dobri drsalci. Vseeno pa je kakovost na naši strani. Gremo po zmago.”