Po prostem vikendu, risi nadaljujejo s pripravami v Mariboru. Danes sta se ekipi pridružila branilca Mitja Robar in Andrej Tavželj, do četrtka naj bi se jim pridružil še kapetan Tomaž Razingar. V petek se je Matjaž Kopitar zahvalil za sodelovanje Petru Bizalju, Gregorju Koblarju in Luki Kalanu. Za slednjim je odlična sezona, ki jo je kot posojen igralec Salzburga, preživel na Švedskem v ekipi More. 

Prvič je v članski reprezentanci nastopil lani aprila, ko so risi odigrali na Poljskem dve tekmi z domačini. Izkušnja kot pravi sam je bila izjemna, razlika ob prehodu iz mladinskega v članski hokej pa velika. »Zagotovo je ta preskok izjemno težak za vsakega hokejista. Tukaj se igra vse veliko hitreje, malo je časa, da reagiraš ob pridobljenem paku in veliko več je kontakta na telo. Želim si, da bi za prihodnjo sezono dobil klub, kjer bi zaigral v članski ekipi. Le tako lahko prideš do prepotrebnih izkušenj, ki jih potrebuješ za igranje na takšni ravni in kasneje tudi v članski reprezentanci. Imam še enoletno pogodbo s Salzburgom, kje bom igral še ne vem, a rad bi zaigral pri članih,« o prehodu iz mladinskega v članski hokej in željah za naslednjo sezono pove Kalan.

alt

Za njim je uspešna sezona, ki jo je odigral v dresu More. Ekipi do 20 let v kateri je nastopal, je za las ušel nastop v končnici, zmanjkali sta jim pičli dve točki. Povprašali smo ga, kako se je spopadel z dejstvom, da ob njem ni bilo družine in kaj je bilo prvo kar si je privoščil, ko je prišel domov? »Res je. Za mano je uspešna sezona, veliko sem se naučil o hokeju, kakor tudi o življenju nasploh. Gre za najverjetneje najboljšo mladinsko ligo v Evropi, zato se mlad hokejist tam res lahko veliko nauči in napreduje. Ko sem igral v Salzburgu sem domov prihajal na štirinajst dni, tukaj je bilo drugače, saj sem se edinkrat vrnil domov, ko je bil premor zaradi reprezentančnih obveznosti. Malo sem seveda pogrešal družino, sem pa se slišal z njimi preko skypa, pa tudi obiskali so me dvakrat. Najprej sem pojedel govejo juho (smeh).«

alt

Kljub temu, da se je moral posloviti od druženja z reprezentanti, gleda na izkušnjo iz pozitivne strani. Pa ostaja kaj grenkega priokusa ob selitvi iz Maribora? »Zahvalil bi se selektorju, da nam je ponudil priložnost biti del te ekipe. To je velika čast. Ob takšnih igralcih kot so Jeglič, Sabolič, Kristan in ostali, se vsak dan naučiš kaj novega. Kar zadeva mojo igro moram reči, da sem z njo kar zadovoljen. Vsekakor je to ena izjemno pomembna izkušnja v moji hokejski karieri. Seveda, ostaja nekaj grenkega priokusa ob odhodu iz Maribora, kljub vsemu pa vsi verjamemo v delo našega selektorja in mislim, da se lahko nadejamo novega uspeha slovenskega hokeja na svetovnem prvenstvu na Švedskem,« je sklenil naš pogovor Kalan.

Foto: Gregor Krajnčič