5. december 2016, Celje – Ledena dvorana v knežjem mestu je bila drevi prizorišče drugega polfinalnega obračuna za naslov Pokal Slovenije 2016 med HDD Olimpijo in domačim HK ECE Celjem. Vstopnico v veliki finale so si po šestdesetih minutah igre priborili hokejisti iz ljubljanskega Tivolija, ki so bili na koncu boljši od domačih hokejistov s 3:1.

Zeleno-beli so v Celje prišli po zmago in vstopnico za ponovni obračun s hokejisti iz Podmežakle, ki po zmagi nad Bledom že čakajo v finalu tekmovanja za pokalno lovoriko. Na drugi strani pa so bili rumeno-modri domačini odločeni, da omenjene vstopnice za veliko finale brez boja ne izpustijo iz svojih rok. Slednji so imeli drevi tudi prvo priložnost za vodstvo, ko je v peti minuti srečanja na Olimpijino klop za kaznovane zaradi nepravilnega oviranja moral Selan. Njegovi soigralci so kazen v nadaljevanju brez posebnih težav ubranili, ob ponovnem številčnem izenačenju na ledu tudi povedli, ko je v 8. minuti srečanja napako celjske obrambe izkoristil Čepon in premagal domačega čuvaja mreže. Nov hladen tuš je sledil v 12. minuti, ko je rezultat na dva zadetka prednosti povišal Chvatal ter nato v 17. minuti še Mušič. V zaključnih minutah prve tretjine so gostje iz Tivolija imeli še eno priložnost za povečanje vodstva, ko je na celjsko kazensko klop odšel Grahut, vendar pa so domači hokejisti zdržali vse napade Zmajev in na prvi odmor odšli s tremi goli zaostanka.

V drugem delu srečanja se je Olimpija posvetila predvsem ohranitvi rezultatske prednosti, kar se je odražalo tudi v številu strelov na celjski gol. Na drugi strani so hokejisti Celja poskušali presenetiti obrambo Ljubljančanov in znižati zaostanek. Trud je bil poplačan v 33. minuti, ko je mrežo Zmajev zatresel Kastelic in znižal zaostanek na dva gola razlike, kar pa je bil tudi rezultat, s katerim sta ekipi odšli na drugi odmor.

Tretja tretjina je ponovno prinesla veliko strelov zeleno-belih na domači gol, medtem ko jih je bilo v nasprotni smeri bore malo, pa čeprav so bili rumeno-modri kar zaradi kazni gostov kar nekajkrat v številčni prednosti. Prednost, ki si ji jo je priigral edini slovenski predstavnik v tekmovanju EBEL v prvih dvajsetih minutah srečanja, je bila preveč, da bi Celjani resno ogrozili uvrstitev HDD Olimpije v finalni obračun za pokalno lovoriko.

V finalu, ki bo potekalo januarja prihodnje leto, se bosta v Ljubljani tako pomerila HDD Olimpija in HDD Sij Acroni Jesenice.

HK ECE Celje : HDD Olimpija 1:3 (0:3, 1:0, 0:0)

0:1 – 7:07 Čepon (Zajc)
0:2 – 11:12 Chvatal
0:3 – 16:55 Mušič (Guimond, Pem)
1:3 – 32:30 Kastelic (Ogrizek)

Streli: HK ECE Celje 20 (8, 8, 4); HDD Olimpija 44 (17, 10, 17)
Kazni: HK ECE Celje 8 (2, 2, 4), HDD Olimpija 20 (2, 2, 16)