26. junij 2017, Ljubljana –  Odločitev vodstva Hokejske zveze Slovenije o zamenjavi na čelu trenerskega štaba moške članske hokejske reprezentance so na posebni novinarski konferenci podrobneje predstavili generalni sekretar in športni direktor HZS Dejan Kontrec, novi selektor reprezentance Kari Savolainen ter dosedanji selektor in novi pomočnik glavnega trenerja Nik Zupančič.

“Spoštujem oba selektorja, tako Matjaža Kopitarja kot Nika Zupančiča in vse, kar sta naredila za slovenski hokej. V teh letih smo dosegli izredne rezultate, imeli smo zelo dobro ekipo, tako igralsko kot trenersko. Odločitev, ki smo jo sprejeli, je bila zelo težka. Sezona, ki je za nami, je bila delno uspešna, delno pa neuspešna. Ne samo zaradi zadnjega rezultata, ampak tudi zaradi odzivov in vzdušja v ekipi sem prišel do sklepa, da bi bilo morda dobro, da igralcem damo možnost nekih svežih odločitev,” je ob tej priložnosti dejal generalni sekretar Dejan Kontrec.

“Prav veliko stvari v kratkem času ne moremo narediti. Čakajo nas olimpijske igre, vmes se dobimo le enkrat, tako da časa ni. In če kdo najbolj pozna slovenski hokej in ga imam skoraj za domačina, je to Kari Savolainen. V tako kratkem času bi kdo drug težko spoznal ekipo, kaj šele sprejel kakšne pametne odločitve. Verjamem, da bo Kari, ki ima ogromno znanja, to prenesel na naše igralce in jih, upam, zmotiviral, da dajo od sebe še več, kot so dali do zdaj, da dosežemo rezultate iz preteklih olimpijskih iger in se ponovno vrnemo med elito,” je še dejal Dejan Kontrec.

“V veliko čast mi je, da se spet vračam v slovenski hokej. Na pretekla leta in ljudi iz vašega hokeja me vežejo lepi spomini. Zavedam se, da položaj ni najlažji. Izziv je velik. Potrebna je sprememba v strokovnem štabu, vendar pa je bilo moje prvo vprašanje, ali lahko Nik Zupančič nadaljuje z delom v njem, saj ga spoštujem kot hokejsko igralsko legendo in trenerja. Mislim, da bova skupaj dobro sodelovala pri projektu, ki ga danes začenjamo,” je povedal novi selektor risov Kari Savolainen.

“Ni lahko, ko te zamenjajo. Nekaj grenkega priokusa je. Dejan je prišel k meni z idejo, da je morda dobro osvežiti strokovni štab. Vzel sem si čas za premislek in se tudi po pogovoru s Karijem, ki ga dobro poznamo in ki si je želel, da ostanem, odločil, da ostanem kot pomočnik. V tej reprezentanci sem že dolgo časa, bil sem zraven pri mnogo uspehih in neuspehih, tako da bodo informacije, ki jih imam, dobrodošle za Karija. Trudil se bom po najboljših močeh spet predati tisto znanje, ki sem ga dobil do zdaj. Mislim, da mi bo sodelovanje s takšnim strokovnjakom, ki prihaja iz tako razvite hokejske države, v prihodnosti prišlo prav,” je ocenil dosedanji selektor slovenske izbrane vrste Nik Zupančič

Posnetek novinarske konference