31. marec 2017, Ljubljana – Slovenska ženska hokejska reprezentanca je danes odpotovala v južnokorejski Pjongčang, kjer bo od 2. do 8. aprila potekalo svetovno prvenstvo Divizije II Skupine A. Naše risinje na prizorišču prihodnjih zimskih olimpijskih iger čakajo tekme proti izbranim vrstam Avstralije, Južne Koreje, Nizozemske, Severne Koreje in Velike Britanije.

Slovenska izbrana vrsta se je v minulih dneh intenzivno pripravljala na Bledu ter v okviru priprav odigrala tudi prijateljsko tekmo proti reprezentanci Kazahstana. “Prvič odkar sem trener ženske reprezentance smo uspeli dobiti pravo pripravljalno tekmo z resnim nasprotnikom, kjer smo lahko preizkusili vse, kar smo si v sklopu priprav zamislili,” je dejal glavni trener slovenskih deklet Franc Ferjanič, ki je bil s prikazanim na tekmi precej zadovoljen. Poleg že omenjene pripravljalne tekme, pa so tokratne priprave imele še dodatno novost, saj se je na Bledu ekipi pridružil tudi trener vratark, ki so ga doslej v ženski reprezentanci pogrešali. Tokratna izkušnja je bila zelo pozitivna, zato si bodo strokovnem štabu risinj prizadevali, da bo to postalo stalna praksa ob prihodnjih reprezentančnih akcijah.

Nabor igralk, ki jih je trener Ferjanič uvrstil na seznam potnic v Korejo, se precej razlikuje od lanskega, saj je reprezentančne vrste zapustilo šest igralk z bogatimi izkušnjami s svetovnih prvenstev. V ekipi sta dve povratnici, ki sta v preteklosti že branili slovenske barve, nekaj pa je tudi deklet, ki so si prve reprezentančne izkušnje nabrale na olimpijskih predkvalifikacijah novembra lani v španskem San Sebastianu.

Strokovni štab ter igralke se zavedajo zahtevne naloge, ki jih čaka. “Naš prvi cilj je vsekakor obstanek v diviziji. Kaj več od tega pa bo zelo težko,” meni trener Ferjanič, ki pa na boje v prihodnjem tednu gleda pozitivno. “V kolikor bomo vsaj malo igrali na takšnem nivoju, kot proti Kazahstanu, ki je stalni član enega razreda višje v svetovnem ženskem hokeju, bi morda, z malo sreče, znali pokazati tudi kaj več,” je dejal.

Večina slovenskih hokejistk ima, po trenerjevih besedah, še kar nekaj rezerv. “Te so v dokončnem dojemanju sistema igre, ki smo ga letos začeli na novo uvajati in v hitrosti reakcij. Naša dekleta med sezono niso navajene igrati na takšnem nivoju in proti tako hitrim nasprotnicam,” ocenjuje glavni slovenski strateg.

“Upam, da se bo letos pokazala homogenost ekipe, kar smo doslej nekoliko pogrešali. Vse kaže, da bo temu tako,” pa razmišlja trener Ferjanič o morebitnih prednostih svojih varovank ter dodaja, da bo slovenska izbrana vrsta zagotovo poskusila izkoristiti tiste igralke, ki so morda celo boljše od nekaterih, ki igrajo v eni kategoriji višje.

Vse nasprotnice v Pjongčangu so že dobre znanke Slovenk, saj se z večino njih dokaj redno srečujejo na svetovnih prvenstvih in olimpijskih predkvalifikacijah. Največkrat so risinje prekrižale palice z ekipo Avstralije – kar sedemkrat, pri čemer so bile uspešne dvakrat, nasprotnice štirikrat, enkrat pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca. Petkrat so nasproti naših deklet stale hokejistke z Otoka, ki so bile uspešnejše štirikrat. Z Nizozemsko in tokratnimi gostiteljicami Korejo so odigrale po štiri tekme ter bile proti slednji uspešne trikrat, medtem ko na zmago proti visokim igralkam iz dežele tulipanov še čakajo. Najmanj medsebojnih obračunov ima naša reprezentanca z ekipo Severne Koreje – trikrat so se doslej srečale z njimi in ravno tolikokrat so bile nasprotnice boljše.

Razpored tekem

Nedelja, 2. april 2017
14:00 Južna Koreja – Slovenija

Ponedeljek, 3. april 2017
14:00 Slovenija – Avstralija

Sreda, 5. april 2017
05:00 Slovenija – Nizozemska

Četrtek, 6. april 2017
09:30 Slovenija – Velika Britanija

Sobota, 8. april 2017
05:00 Severna Koreja – Slovenija

*Vse ure so zapisane po srednjeevropskem času.

Slovenska ženska reprezentanca

Vratarke
CONFIDENTI Ines HDK  Maribor
DUKARIČ Pia HK Slavija Jr.
Branilke
BIZJAK Maja HK Olimpija
DUH Mojca HK Triglav
HAUS Katarina HK Triglav
LONČAR Nina HK Olimpija
POREKAR Nuša HDK  Maribor
ZIMŠEK Sergeja HDK  Maribor
Napadalke
BERIBAK Patricija HK Triglav
BIŠČAK Katja HK Olimpija
BREZNIK Tamara HK Olimpija
CONFIDENTI Sara HDK  Maribor
DUKARIČ Eva HK Olimpija
GOLOB Anemaria HDK  Maribor
KENIG Jerca HK Triglav
MERC Pia HDK  Maribor
PAZLAR Urša HK Triglav
PREN Pia HK Olimpija
STRNIŠA Pija HK Triglav
SVETINA Tamara HK Triglav