Slovenska in avstrijska izbrana vrsta sta tekmeca, ki se redno merita med seboj. Do zdaj sta odigrali že 26 medsebojnih obračunov, ki so bili vedno izenačeni. Z 12 zmagami ima boljši izkupiček Slovenija, ki je izgubila deset obračunov, štirje pa so se končali brez zmagovalca.

Prvič sta se Slovenija in Avstrija pomerili že leta 1992, ko so bili naši severni sosedi boljši z minimalnih 1:0. Že dan zatem (21. marec 1992) so se naši hokejisti oddolžili za poraz in zmagali z 2:0, oba zadetka je dosegel Toni Tišlar. Do leta 2000 sta se reprezentanci pomerili le še enkrat, nato pa so obračuni postajali vse pogostejši. Na svetovnih prvenstvih sta se izbrani vrsti prvič pomerili leta 2002, ko je Avstrija zmagala s 5:3, med strelce pa sta se takrat vpisala tudi Tomaž Razingar in Marcel Rodman, ki še vedno nosita slovenski dres.

Risi so dvakrat premagali Avstrijo s štirimi goli razlike, kar je tudi najvišja zmaga na medsebojnih obračunih. Obe tekmi pa sta bili hkrati izjemnega pomena. Leta 2005 je Slovenija zmagala s 6:2 na svetovnem prvenstvu elitne divizije, ki je bila prav v Avstriji, risi pa so si takrat priborili obstanek med elito. Še odmevnejša pa je zadnja zmaga s 4:0, ki so jo izbranci Matjaža Kopitarja dosegli na olimpijskih igrah v Sočiju in ki je prinesla uvrstitev v četrtfinale. To je bil tudi začetek serije štirih zaporednih zmag. Po olimpijskih igrah so risi ugnali Avstrijce še na prijateljski tekmi, svetovnem prvenstvu v Koreji in na zadnjem turnirju EIHC v Ljubljani.

Medsebojni-obracuniSloAvt