18. avgust 2017, Ljubljana – Strokovni štab slovenske moške članske hokejske reprezentance bo v prihajajoči sezoni okrepil tudi finski hokejski strokovnjak Risto Dufva, ki ima za seboj več kot četrt stoletja trenerskih izkušenj, tako v finskih ligaških tekmovanjih, kakor tudi s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger.

Risto Dufva bo v strokovnem štabu slovenskih risov prevzel naloge trenerja-svetovalca novemu selektorju Kariju Savolainenu; podobno funkcijo, kot jo je prav slednji opravljal na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, ko je bila selektorska palica v rokah Matjaža Kopitarja.

Sodelovanje z omenjenim hokejskim strokovnjakom, ki je že drugo sezono zapored glavni trener finskega Jukurita v elitni finski hokejski ligi, je sklenjeno za sezono 2017-18, zlasti na novembrskem Euro Ice Hockey Challenge turnirju v Franciji ter nastopu slovenske reprezentance na olimpijskih igrah v južnokorejskem Pjongčangu. V kolikor pa bi mu to dovoljevale klubske obveznosti, pa tudi v boju risov za vrnitev med svetovno hokejsko elito konec aprila prihodnje leto v Budmpešti.

Risto Dufva (54) ima v svoji bogati trenerski karieri tudi več mednarodnih izkušenj, saj je v vlogi pomočnika trenerja finske moške reprezentance prvič nastopil na svetovnem prvenstvu elitne divizije leta 2005 v Avstriji, nato pa je v enaki vlogi leta 2006 botroval k finskemu srebru na olimpijskih igrah v italijanskem Torinu in bronu na svetovnem prvenstvu v Latviji. Naloga pomočnika trenerja mu je finska krovna hokejska organizacija zaupala tudi v olimpijski sezoni 2009-10, ko je reprezentanca Finske v kanadskem Vancouvru osvojila tretje mesto. Leta 2009 je v vlogi glavnega trenerja s klubom JYP Jyväskylä osvojil naslov finskih državnih prvakov ter bil izbran za najboljšega trenerja na Finskem.

(English)