9. december 2022, Bled – Mladi slovenski risi U20 bodo jutri odpotovali na daljni sever, kjer jih od nedelje do prihodnje sobote čaka zaključek reprezentančne sezone – nastop na svetovnem prvenstvu. Slovenijo od 11. do 17. decembra v Askerju na Norveškem čakajo obračuni z reprezentancami Norveške, Danske, Francije, Kazahstana in Madžarske.

Slovenska izbrana vrsta se je v začetku tedna zbrala na Bledu, kjer je opravila več treningov na ledu. Priprave so potekale v okrnjeni zasedbi, saj je imel strokovni štab kar nekaj težav s sestavo končne ekipe. Slednjim so deloma botrovale poškodbe ali bolezni, v večini primerov pa so bile zlasti klubske obveznosti razlog za kasnejši prihod ali neodziv kandidatov za državno reprezentanco.”Moji občutki glede tokratnih priprav so nekoliko mešani, saj smo zaradi teh razlogov na trenutke težko sestavili polne napade. Zato se mi zdi toliko bolj pomembno, da smo ob novembrskem zboru imeli res kvalitetne priprave ter uspešen turnir, saj je bila takrat reprezentanca resnično v polni sestavi,” je pred odhodom na Norveško povedal glavni trener Lovro Bajc.

Varovanci glavnega trenerja so v sklopu priprav odigrali tudi pripravljalno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Italije in jo zaključili v slovensko korist s končnim rezultatom 4:1. Za Slovenijo so zadeli Vodlan, Fingušt, Langus in Podrekar. “Odsotnost nekaterih igralcev, zlasti dela prvega napada, na tekmi proti Italiji je pomenila več igralnega časa za ostale. Začeli smo dobro, nato pa so se v nadaljevanju začele pojavljati napake pri individualnih odločitvah,” je dejal glavni trener Bajc, ki je le te pripisal tudi utrujenosti zaradi odsotnosti nekaterih nosilcev igre. “Fantom smo po tekmi povedali, da bo tempo prvenstva hud – uvodni tekmi igramo proti Norveški in Danski, tako da bo vsak moral prevzeti svoj del bremena,” je še dodal.

“Menim pa, da je je ekipa dobra. Fantje so povezani in funkcionirajo dobro; tudi ko gre za postavljanje ciljev ekipe pred morebitne lastne ambicije,” je dejal glavni trener Bajc, ki je bil v napovedi pričakovanj glede samega turnirja nekoliko zadržan. “Seveda je naš pristop tak, kot vedno – mi gremo po medaljo. Samo zato, da bi zgolj nastopili na prvenstvu nima smisla. Kaj se bo pa zgodilo, bomo pa videli. Veliko nasprotnikov je za nas relativna neznanka, vendar tudi z malo sreče…,” je pustil napoved končnega uspeha svojih varovancev odprto, ter poudaril, da je dodana vrednost nastopa v tem kakovostnem razredu mladinskega hokeja dvoplastna.

“Ne gre le za končno uvrstitev. Zavedati se moramo, da je ta reprezentanca obenem bazen za člansko reprezentanco in da fantje z nastopanjem za slovenski grb pridobijo izkušnje in razumevanje kaj se potem naprej dogaja na članski ravni. To je nekaj, česar zgolj klubski hokej ne omogoča – še zlasti v tem kakovostnem razredu,” je zaključil glavni trener Lovro Bajc.

Razpored tekem:

11. december 2022, 16:30
Slovenija – Norveška

12. december 2022, 13:00
Danska – Slovenija

14. december 2022, 13:00
Slovenija – Francija

15. december 2022, 16:30
Kazahstan – Slovenija

17. december 2022, 13:00
Madžarska – Slovenija

Trenerski štab je za nastop na prvenstvu določil naslednjo reprezentančno sestavo:

   Vratarji
1KAVČIČ LanHK SŽ Olimpija (SLO)
2KOLIN LukaHK SŽ Olimpija (SLO)
3ZUPANČIČ JakobFehervar AV19 (HUN)
   Branilci
1BOHINC RožleHDD Acroni Jesenice (SLO)
2ČOSIĆ JanVasan Sport (FIN)
3PETRETIČ MatejNordic Hockey Academy (AUT)
4PODREKAR UrbanHK SŽ Olimpija (SLO)
5REP OžbejHDD Acroni Jesenice (SLO)
6SMOLNIKAR TitEC KAC (AUT)
7ŠLIBAR OžbeHK Triglav Kranj (SLO)
   Napadalci
1BALOH DavidVillacher SV (AUT)
2BERIČIČ MihaHK SŽ Olimpija (SLO)
3BRODNIK Nal “A”EC KAC (AUT)
4FINGUŠT IanBudapest Hockey Academy (HUN)
5GOMBOC Luka “A”EC KAC (AUT) 
6LANGUS NaceIK Oskarshamn (SWE)
7LESNIČAR TjašHDD Acroni Jesenice (SLO)
8MAHKOVEC  Marcel “A”AIK Stockholm (SWE)
9PEČNIK JakobHK SŽ Olimpija (SLO)
10PETRONIJEVIČ-LEPŠA TayHK SŽ Olimpija (SLO)
11SLIVNIK LucEC KAC (AUT)
12TÖRÖK Matic “C”KooKoo (FIN)
13VODLAN LukaHC Olomuc (CZE)

 

Strokovni štab reprezentance

BOBNARIČ Zdravkovodja reprezentance
BAJC Lovroglavni trener
KERN Mitjapomočnik trenerja
VARL Dejanpomočnik trenerja
PETROV Aleksanderpomočnik trenerja (vratarji)
RAMŠAK Domenpomočnik trenerja (video)
CVENČEK Matjažfizioterapevt
DRENOVEC Timfizioterapevt
BERLISK Andražtehnični vodja
TERLIKAR Dragotehnični vodja