9. december 2022, Bled – Mladi slovenski risi U20 bodo jutri odpotovali na daljni sever, kjer jih od nedelje do prihodnje sobote čaka zaključek reprezentančne sezone – nastop na svetovnem prvenstvu. Slovenijo od 11. do 17. decembra v Askerju na Norveškem čakajo obračuni z reprezentancami Norveške, Danske, Francije, Kazahstana in Madžarske.

Slovenska izbrana vrsta se je v začetku tedna zbrala na Bledu, kjer je opravila več treningov na ledu. Priprave so potekale v okrnjeni zasedbi, saj je imel strokovni štab kar nekaj težav s sestavo končne ekipe. Slednjim so deloma botrovale poškodbe ali bolezni, v večini primerov pa so bile zlasti klubske obveznosti razlog za kasnejši prihod ali neodziv kandidatov za državno reprezentanco.”Moji občutki glede tokratnih priprav so nekoliko mešani, saj smo zaradi teh razlogov na trenutke težko sestavili polne napade. Zato se mi zdi toliko bolj pomembno, da smo ob novembrskem zboru imeli res kvalitetne priprave ter uspešen turnir, saj je bila takrat reprezentanca resnično v polni sestavi,” je pred odhodom na Norveško povedal glavni trener Lovro Bajc.

Varovanci glavnega trenerja so v sklopu priprav odigrali tudi pripravljalno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Italije in jo zaključili v slovensko korist s končnim rezultatom 4:1. Za Slovenijo so zadeli Vodlan, Fingušt, Langus in Podrekar. “Odsotnost nekaterih igralcev, zlasti dela prvega napada, na tekmi proti Italiji je pomenila več igralnega časa za ostale. Začeli smo dobro, nato pa so se v nadaljevanju začele pojavljati napake pri individualnih odločitvah,” je dejal glavni trener Bajc, ki je le te pripisal tudi utrujenosti zaradi odsotnosti nekaterih nosilcev igre. “Fantom smo po tekmi povedali, da bo tempo prvenstva hud – uvodni tekmi igramo proti Norveški in Danski, tako da bo vsak moral prevzeti svoj del bremena,” je še dodal.

“Menim pa, da je je ekipa dobra. Fantje so povezani in funkcionirajo dobro; tudi ko gre za postavljanje ciljev ekipe pred morebitne lastne ambicije,” je dejal glavni trener Bajc, ki je bil v napovedi pričakovanj glede samega turnirja nekoliko zadržan. “Seveda je naš pristop tak, kot vedno – mi gremo po medaljo. Samo zato, da bi zgolj nastopili na prvenstvu nima smisla. Kaj se bo pa zgodilo, bomo pa videli. Veliko nasprotnikov je za nas relativna neznanka, vendar tudi z malo sreče…,” je pustil napoved končnega uspeha svojih varovancev odprto, ter poudaril, da je dodana vrednost nastopa v tem kakovostnem razredu mladinskega hokeja dvoplastna.

“Ne gre le za končno uvrstitev. Zavedati se moramo, da je ta reprezentanca obenem bazen za člansko reprezentanco in da fantje z nastopanjem za slovenski grb pridobijo izkušnje in razumevanje kaj se potem naprej dogaja na članski ravni. To je nekaj, česar zgolj klubski hokej ne omogoča – še zlasti v tem kakovostnem razredu,” je zaključil glavni trener Lovro Bajc.

Razpored tekem:

11. december 2022, 16:30
Slovenija – Norveška

12. december 2022, 13:00
Danska – Slovenija

14. december 2022, 13:00
Slovenija – Francija

15. december 2022, 16:30
Kazahstan – Slovenija

17. december 2022, 13:00
Madžarska – Slovenija

Trenerski štab je za nastop na prvenstvu določil naslednjo reprezentančno sestavo:

   Vratarji
1 KAVČIČ Lan HK SŽ Olimpija (SLO)
2 KOLIN Luka HK SŽ Olimpija (SLO)
3 ZUPANČIČ Jakob Fehervar AV19 (HUN)
   Branilci
1 BOHINC Rožle HDD Acroni Jesenice (SLO)
2 ČOSIĆ Jan Vasan Sport (FIN)
3 PETRETIČ Matej Nordic Hockey Academy (AUT)
4 PODREKAR Urban HK SŽ Olimpija (SLO)
5 REP Ožbej HDD Acroni Jesenice (SLO)
6 SMOLNIKAR Tit EC KAC (AUT)
7 ŠLIBAR Ožbe HK Triglav Kranj (SLO)
   Napadalci
1 BALOH David Villacher SV (AUT)
2 BERIČIČ Miha HK SŽ Olimpija (SLO)
3 BRODNIK Nal “A” EC KAC (AUT)
4 FINGUŠT Ian Budapest Hockey Academy (HUN)
5 GOMBOC Luka “A” EC KAC (AUT) 
6 LANGUS Nace IK Oskarshamn (SWE)
7 LESNIČAR Tjaš HDD Acroni Jesenice (SLO)
8 MAHKOVEC  Marcel “A” AIK Stockholm (SWE)
9 PEČNIK Jakob HK SŽ Olimpija (SLO)
10 PETRONIJEVIČ-LEPŠA Tay HK SŽ Olimpija (SLO)
11 SLIVNIK Luc EC KAC (AUT)
12 TÖRÖK Matic “C” KooKoo (FIN)
13 VODLAN Luka HC Olomuc (CZE)

 

Strokovni štab reprezentance

BOBNARIČ Zdravko vodja reprezentance
BAJC Lovro glavni trener
KERN Mitja pomočnik trenerja
VARL Dejan pomočnik trenerja
PETROV Aleksander pomočnik trenerja (vratarji)
RAMŠAK Domen pomočnik trenerja (video)
CVENČEK Matjaž terapevt
DRENOVEC Tim terapevt
BERLISK Andraž tehnični vodja
TERLIKAR Drago tehnični vodja