19. november 2023, Sarajevo –  Minuli konec tedna se je prvič v zgodovini slovenskega ženskega hokeja zbrala mlada reprezentanca do 18 let, ki se je v Sarajevu udeležila mednarodnega regionalnega turnirja mladih reprezentanc Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije in Slovenije.

Turnir, ki ga je tokrat gostila Hokejska zveza BiH, je potekal v sklopu EU projekta Women Hockey Partnership for Progress (WHPP), katerega nosilec je Hokejska zveza Slovenije. WHPP je skupni triletni projekt nacionalnih hokejskih zvez Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije in Slovenije, ki so se jim pridružili Finski inštitut za šport in Univerza v Ljubljani ter hokejska zveza Severne Makedonije in Mednarodna hokejska zveza (IIHF).

Namen tovrstnega sodelovanja krovnih organizacij štirih držav je razvoj ženskega hokeja v regiji. Poudarek dvodnevnega dogajanja ni bil zgolj na medsebojnih prijateljskih obračunih, temveč tudi na izmenjavi znanj in izkušenj med hokejskimi trenerji in vodji reprezentanc, za mlade hokejistke pa obenem tudi priložnost za druženje in sklepanje novih prijateljstev. 

Za Hokejsko zvezo Slovenije oblikovanje mlade ženske izbrane vrste predstavlja korak v smeri bolj sistematičnega dela na področju ženskega hokeja ter in razvoja podmladka, predvsem v smislu razširitve nabora igralk za kasnejšo člansko reprezentanco.

Vsaka izmed sodelujočih ekip se je v soboto in nedeljo pomerila z ostalimi tremi ekipami. Kljub temu, da rezultat prijateljskega turnirja ni bil osrednjega pomena, pa so mlade risinje z dvema zmagama in enim tesnim porazom zasedle končno drugo mesto.

Sobota, 18. november 2023

Slovenija – Srbija 4:5
Hrvaška – Bosna in Hercegovina 4:10
Bosna in Hercegovina – Slovenija 4:9
Srbija – Hrvaška 3:4

Nedelja, 19. november 2023

Slovenija – Hrvaška 6:3
Bosna in Hercegovina – Srbija 0:3

Strokovni štab mladih risinj, na čelu s selektorjem Renejem Zernkom, je na turnir odpeljal naslednje igralke:

Vratarki: Katjuša Burnik (HK SŽ Olimpija), Mia Čerič (HDK Maribor)

Igralke: Maša Ankele (HK Triglav Kranj), Aika Berčič (HK Triglav Kranj), Larisa Erjavec (HDK Maribor), Tanaja Friš Lorber (HDK Maribor), Lana Ilić (HDK Maribor), Ajda Jošt (HK Triglav Kranj), Iris Karalič (HK SŽ Olimpija), Klara Kokolj (HK SŽ Olimpija), Nadia Marn (HDK Maribor), Alja Oder (HDK Maribor), Brina Oman (HDK Maribor), Manca Stropnik (HDK Maribor), Neja Troha (HK Triglav Kranj), Urška Uštar (HDK Maribor), Klara Vinovrški (HDK Maribor).