Ponavadi novembrski zbor hokejske reprezentance ni pritegnil pretiranega zanimanja javnosti. Tokrat je drugače, saj bo po dolgem času v Tivoliju nastopil prvak NHL Anže Kopitar, na ledu bo tudi Jan Muršak, ki med severnoameriško stavko blesti v Olimpijinem dresu.

Prvič po aprilski vrnitvi med najboljše reprezentance na svetu se bodo danes ob 16.30 na Bledu zbrali izbrani slovenski hokejisti. Tokrat se zdi, da bo selekcija močnejša kot kdajkoli v novembrskih dneh, ko je stroka ponavadi preverjala tudi mlajše kandidate ter nekaterim od izkušenejših namenila počitek. Zgodba prihajajočih mesecev je dejansko drugačna. Pomemben cilj namreč rise čaka že ob začetku februarja, ko se bodo po štirih letih spet potegovali za nastop na olimpijskih igrah, prav ta sedanji blejsko-ljubljanski zbor pa bo pravzaprav edini za vse najresnejše kandidate. Naslednji evropski reprezentančni termin je sredi decembra, ko bo Slovenija nastopila na močnem turnirju v Lyonu (Fra), vendar pa takrat ne bo na seznamu prav vseh pomembnih adutov iz tujine, ker ponekod svojih ligaških tekmovanj ne bodo prekinili. Povrhu gre pričakovati tudi zasuk v NHL in tako štart tekmovalne sezone z zamudo, kar pomeni, da se bosta Kopitar in Muršak vrnila k svojim delodajalcem v Los Angeles in Detroit.

Selektor Matjaž Kopitar je za prihajajoči ljubljanski turnir (Tivoli, od četrtka do sobote) skupaj z Nikom Zupančičem, prvim sodelavcem v strokovnem štabu, sestavil seznam 23 igralcev, med katerimi, ko gre za nekatere ključne adute zadnjih sezon, pogrešamo le Davida Rodmana in Tomaža Razingarja. Prvi pri Bietigheimu, nemškemu drugoligašu iz okolice Stuttgarta, že več tednov ne igra zaradi poškodbe ob zapestju, Razingar, pomladi še kapetan risov, v tej sezoni sploh nima profesionalne pogodbe. Njegova hokejska in kajpak reprezentančna prihodnost je tako vprašljiva, izbira novega kapetana pa je povsem pričakovana in logična.

Dres z oznako C bo tako od tega turnirja nosil spet Marcel Rodman, ki je s to vlogo pri slovenski izbrani vrsti že dobro seznanjen. Več sezon, do pomladi 2009, je namreč že bil kapetan, tudi v tistih zoprnih dneh pred odhodom na SP v Kanado 2008, ko je v slačilnici vrelo zavoljo neizplačanih dolgov in neuresničenih obljub …

tjSicer tudi pod sedanjim vodstvom zveze ne gre vse gladko, vendar pa ko gre za člansko vrsto risov v zadnjih dveh sezonah, ni zapletov okrog nastopanja ali sestavljanja seznama. Novinci na tem zadnjem so Luka Gračnar, Gašper Kopitar in Anže Ropret. Prvi, ki je pred dnevi na tivolskem ledu zaklenil vrata Salzburga, bo med navzočimi le na četrtkovi tekmi, ker bo nato branil pri mladi reprezentanci na turnirju v Italiji. Rodmanova namestnika, torej z oznako A na dresu, bosta Andrej Tavželj in Mitja Robar, kot smo že pisali, pa se bosta Robert Sabolič in Sabahudin Kovačevič zboru pridružila naknadno, ker ju na Slovaškem čaka še zaostala tekma v Košicah. Sinoči sta sicer prispevala viden delež k zmagi Poprada v Martinu (4:1), Sabolič z golom in podajo, branilec Kovačevič s podajo.

tk3»Tega turnirja se res veselimo, saj gre v konkurenci Francije, Avstrije in Italije za povsem primerljivo tekmovanje zadnjemu prvenstvu v Stožicah, le da bosta zdaj pač dve moštvi manj. A reprezentanti bodo sproščeni bolj kot na tekmah prvenstva, obenem bo na ledu tudi zmagovalec Stanleyjevega pokala. Realno pa Anžeta Kopitarja ne bo v Tivoliju prav pogosto, kajne,« nam je včeraj dejal Dejan Kontrec, vodilni mož pisarne HZS.

Siniša Uroševič, DELO