Anže Kopitar se bo odzval vabilu slovenske hokejske reprezentance in bo nastopil na svetovnem prvenstvu elitne divizije v hokeju na ledu v začetku maja na Češkem.
Najboljši slovenski hokejski igralec vseh časov bo po sezoni, v kateri se, z za zdaj še aktualnimi prvaki lige NHL, Los Angeles Kings, ni uvrstil v končnico, v začetku maja oblekel še dres slovenske hokejske reprezentance na svetovnem prvenstvu na Češkem. AK11 se je za to potezo odločil tudi po pogovoru s selektorjem, sicer tudi očetom, Matjažem Kopitarjem, reprezentanci pa se bo po povratku iz ZDA pridružil v drugi polovici prihodnjega tedna.
Nastopi AK11 za slovensko hokejsko reprezentanco na velikih tekmovanjih:
– 2005 – SP skupine A, Avstrija, 6 tekem, 1 gol, 0 podaj (debi)
– 2006 – SP skupine A, Latvija, 6 tekem, 3 goli, 6 podaj
– 2007 – SP skupine B, Ljubljana, 5 tekem, 1 gol, 13 podaj
– 2008 – SP skupine A, Kanada, 5 tekem, 3 goli, 1 podaja
– 2009 – ni igral, ker je z LA Kings sezono zaključil 11. aprila, SP skupine B pa se je začelo na isti dan
– 2010 – ni igral, ker je z LA Kings izpadel v prvem krogu končnice proti Vancouvru 25. aprila, SP skupine B v Ljubljani pa je potekalo med 17. in 23. aprilom
– 2011 – ni igral, ker je imel poškodovan gleženj
– 2012 – ni igral, ker je osvojil Stanleyjev pokal
– 2013 – ni igral, ker je sezono z LA Kings zaključil v konferenčnem finalu 8. junija
– 2014 – OI v Sočiju, 5 tekem, 2 gola, 1 podaja
– 2014 – ni igral, ker je osvojil Stanleyjev pokal
KopitarAnze2

 

Za uvod se za kratko dotakniva sezone, ki ste jo v klubskem dresu zaključili že sredi aprila. Kako se počutite?
Občutki so zelo prazni, če se lahko tako izrazim. Naš cilj je bil priti v končnico oz. napasti še en Stanleyjev pokal. To nam žal ni uspelo. Razočaranje je seveda veliko. Na zadnjih tekmah konec koncev nismo igrali dovolj dobro in si nismo zaslužili končnice.

Ameriškim medijem ste nekaj ur nazaj, po sestanku s predsednikom in generalnim sekretarjem kluba, že dejali, da je očetu težko reči ne. Govorimo seveda o prihodnjem mesecu dni. Dvoumen odgovor, zato vas prosimo za pojasnilo – kaj je pretehtalo, mikropoškodbe in novorojenka, ki zahtevajo svoj čas, ali očetu reči ne (ob vpoklicu za reprezentanco)?
Vsi vemo, oz. to sem tudi sam že večkrat povedal, da če je čas, potem vedno zelo rad pridem. Glede na to, da je oče trener, je še malce lažje, saj sva že bila na zvezi in sva se tudi o vsem pogovorila.

Vem, da je situacija morda malce delikatna, ker je Neža (o. p. novorojenka) stara šele mesec dni. Normalno je, da bi rad tudi z njo, brez prestanka, preživel nekaj tednov. Glede na to, da imam priložnost igrati za Slovenijo in se ponovno dobiti s fanti, s katerimi smo v Sočiju naredili zelo dober rezultat, pa je prav, da priložnost tudi zkoristim.

Še beseda ali dve o pričakovanjih na svetovnem prvenstvu – tako o vaših osebnih kot o ekipnih pričakovanjih v Ostravi?
Osebnih pričakovanj oz. ciljev nimam. Najbolj pomemben je ekipni cilj. Mislim, da so misli vseh igralcev usmerjene v to in to je obstanek v A skupini. To bomo poizkušali narediti in ali nam bo to uspelo, bomo videli prav kmalu.