(za www.hokej.si piše Miha Hribar)

Uvodna sezona tekmovanja v ligi SKY AHL je v polnem zamahu, reprezentančni premor pa smo izkoristili za pregled dogajanja v dosedanjem delu tekmovanja. Za osmimi italijanskimi, sedmimi avstrijskimi in enim slovenskim predstavnikom je dobra tretjina rednega dela, natančneje 12. krogov, v katerih smo videli veliko zanimivih tekem in dobrih predstav na ledenih ploskvah pod Alpami.

Na vrhu peterica, aktualni prvak lige INL pri dnu

Na vrhu se je izoblikovala vodilna skupina petih moštev vseh treh predstavnic – vodilni Ritten/Renon je prav ob koncu oktobra prišel do nekoliko otipljivejše prednosti šestih točk (z odigrano tekmo več) pred drugo uvrščenimi hokejisti HDD Sij Acroni Jesenic. Prav naš predstavnik je bil hit uvodnega dela prvenstva, saj so Železarji zabeležili deset zaporednih zmag, na kar so končno – tudi zavoljo številnih poškodb – klonili proti vodilni ekipi Rittna, v zadnjem krogu pred premorom pa še na gostovanju pri Val Pusterii, ki zaseda tretje mesto na lestvici. Med drugo uvrščenimi Jeseničani in peto uvrščenim VEU Feldkirchom so zgolj tri točke razlike, točko več od nekdanjih evropskih prvakov pa je v dosedanjem delu zbralo še trenutno najvišje uvrščeno avstrijsko moštvo EHC Lustenau na četrtem mestu.

Vodilni peterici sledijo Cortina z 21 točkami, najbolj vroče moštvo v oktobru (6 zmag in en poraz) Neumarkt Egna je zbralo 20, mlado moštvo Salzburga pa 19 točk. Spodnjo polovico razpredelnice vodi Zell am See s tremi točkami prednosti pred Kitzbühlom, le-temu pa sledijo trije italijanski predstavniki – Asiago, Gardena in Vipiteno, ki je zbral enako število točk (8) kot druga ekipa celovškega KAC-a. Tik pod dnom lestvice je presenetljivo aktualni prvak lige INL, moštvo Bregenzerwalda, ki je zbralo sedem točk, zadnje mesto pa z desetimi odigranimi srečanji zaseda Fassa, ki je v tem času priplezala do šestih točk.

Sotlar in Us med najboljšimi posamezniki

 Tudi individualno so Železarji večino sezono prav pod vrhom statističnih razpredelnic. Najboljši strelec Jeseničanov je Jure Sotlar z 21 točkami, kar ga uvršča na drugo mesto liste strelcev, zgolj točko za Dylanom Stanleyem (Feldkirch). Med vratarji je Žan Us ubranil 92.6% strelov, le statistično slabša predstava proti Rittnu, ko je prejel šest zadetkov, pa ga je potisnila z vrha najboljših vratarjev na peto mesto.

Četverica tudi v avstrijskih klubih

Kljub temu, da so HDD Jesenice edini slovenski predstavnik v ligi, pa imamo Slovenci tudi v drugih klubih svoje moči. Tomaž Trelc brani vrata Kitzbühla, v osmih srečanjih pa je zbral dobrih 88% obramb. Drugi ekipi celovškega KAC-a se je pred kratkim pridružil Mariborčan Žiga Kuzman, precej daljši staž v avstrijskih drugo ligaških klubih pa beležita branilca David Slivnik, ki se že četrto leto dokazuje v dresu Lustenaua, ter Matic Jančar, ki tretjo sezono brani barve Feldkircha.

Več kot 55.000 gledalcev na dosedanjih 96 dvobojih

Skupno je bilo v dosedanjem delu rednega dela odigranih 96 srečanj, na katerih se je zbralo 56140 gledalcev. Najboljši obisk beležijo ob avstrijsko-švicarski meji, kjer Lustenau in Feldkirch na svoje tribune privabljata povprečno več kot 1000 gledalcev na tekmo. Prav na medsebojnem srečanju v Lustenauu je padel tudi dosedanji rekord lige, saj si je derbi ogledalo kar 1835 gledalcev. Jeseničani v tej prvini zasedajo mesto v zlati sredini, s povprečno 680 gledalci na srečanje. Glede na zanimive tekme, ki jih ponuja liga SKY AHL, smo prepričani, da bo število gledalcev v prihodnjih mesecih še naraščalo.