Mednarodna hokejska zveza (IIHF) je zaradi epidemije novega koronavirusa odpovedala svetovno prvenstva v hokeju na ledu divizije 1-A, ki je bilo načrtovano za maja 2021 v Ljubljani. IIHF namerava izvesti le tekmovanja najvišje ravni, skupno so odpovedali 18 prvenstev. 

V Hokejski zvezi Slovenije smo z obžalovanjem sprejeli odločitev IIHF, da med drugimi odpove tudi prvenstvo, ki bi moralo med 9. in 15. majem 2021 potekati v Hali Tivoli v Ljubljani. Prvenstvo je bilo prvotno načrtovano za leto 2020 in je bilo zaradi epidemije letos spomladi že prestavljeno. Na njem bi se morale pomeriti reprezentance Francije, Avstrije, Južne Koreje, Madžarske in Romunije.

”Z vsemi reprezentancami, ki bi morale nastopiti na turnirju, smo se strinjali, da obstaja interes za izpeljavo prvenstva. Vse reprezentance so si želele reprezentančne akcije, saj zaradi epidemije tekmovanja stojijo. Presenečeni smo zaradi hitre odločitve IIHF,” pravi Dejan Kontrec, generalni sekretar HZS. 

Še vedno ostaja aktualen februarski reprezentančni termin. Maja bomo skušali namesto prvenstva organizirati mednarodni turnir v istem formatu in z reprezentancami, kot je bilo predvideno za odpovedano svetovno prvenstvo. Turnir bo obenem tudi priprava slovenski in ostalim reprezentancam za olimpijske kvalifikacije, ki so predvidene za konec avgusta 2021.