Mlada slovenska hokejska reprezentanca je pred dogodkom leta. Svetovno prvenstvo reprezentanc do 20 let v skupini A divizije I bo v nedeljo odprlo svoja vrata. Proti poljskemu Sanoku, kraju organizatorju, pa mladi risi potujejo že jutri zjutraj.
 

Danes so se varovanci trenerja Gorazda Drinovca zbrali na Bledu in opravili prva dva treninga, ki sodita v sklop priprav na svetovno prvenstvo. Reprezentanca ne bo nastopila v najmočnejši zasedbi, saj so nekateri igralci nastop morali odpovedati zaradi poškodb, zaradi administrativnih ovir pa ne more nastopiti niti Adis Alagič. Izkušnja preteklega prvenstva je tudi pripeljala do odločitve o drugačnem načinu priprav. »Preteklo leto smo spoznali, da dolga pot, ko prevozimo okoli 1000 kilometrov v eno smer, pusti preveč posledic. Zato smo se pred prihajajočim prvenstvom odločili, da vnesemo spremembe v naš potek priprav. Že septembra smo se o medsebojnem pripravljalnem srečanju dogovorili z Madžari. Po tekmi nadaljujemo pot na Slovaško, v kraj Berdelov. Tam nam je naš prijatelj in nekoč trener v Kranju Anton Tomko pomagal pri iskanju možnosti za dober trening. V treh dneh bomo v miru, le kakih 100 kilometrov od prizorišča prvenstva, opravili šest kvalitetnih treningov. Tako bomo na samo prvenstvo prišli dobro pripravljeni za naporne nastope, ki nas čakajo,« je o razlogih za bolj zgoden odhod na prvenstvo pojasnil trener Gorazd Drinovec.

 

Slovenske hokejiste na prvenstvu čaka veliko dela. Nasprotniki so izredni, močni, nevarni, a tudi premagljivi. Mladi risi bodo odprli tekmovalni del prvenstva. V prvem srečanju se bodo ponovno pomerili z Belorusi. V nadaljevanju prvenstva jih čakajo Latvijci, ki so izpadli iz elitne skupine, nato domačini Poljaki, naši severni sosedi Avstrijci in za konec še Danci. Želje so obstati v skupini, če pa se pokaže priložnost, pa poseči tudi po medalji. Nič ni nemogoče, je prepričan tudi Drinovec: »Naš osnovni cilj je obstati v tej skupini. Že tri sezone smo uvrščeni na 14. mesto na svetu. Letos ne moremo računati na štiri igralce. Malo so nam zagodle poškodbe, malo pa ovire druge narave. Zato smo v reprezentanco vključili mlajše igralce. Novembrski turnir nas navdaja z optimizmom, zato bomo na prvenstvo poskušali presenetiti višje postavljene reprezentance Latvije, Belorusije in Danske. Jasno pa je, da sta tekmi s Polsjo in Avstrijo tisti dve, v katerih moramo zmagati in s tem si zagotoviti še vsaj eno sezono igranja na tem nivoju in v tej diviziji.«

 

Rise tako zgodaj zjutraj čaka pot na Madžarsko, kjer jih čaka prvi preizkus pred prvenstvom. Po tekmi sledi pot na Slovaško, kjer bodo v treh dneh opravili šest treningov in pilili formo za prvenstvo. Po Slovaški pa sledi kratka pot do prizorišča prvenstva, kjer jih v soboto čaka tudi prvi uradni trening v dvorani, kjer bo prvenstvo tudi potekalo. Gorazd Drinovec je v reprezentanco vključil naslednje igralce:

–          vratarji: Žan Us (Triglav), Tomaž Trelc (Olimpija), Luka Koštomaj (Celje)

–          branilci: Jure Stan »A« (Jesenice), Miha Logar (Salzburg), Luka Kraigher (Olomouc), Aleš Jeklič (Jesenice),  Miha Potočnik  »A«(Triglav), Kristjan Čepon (Olimpija), Blaž Škrjanc (Triglav)

–          napadalci: Jaka Podrekar »C« (Jesenice), Luka Vinčec (Maribor), Klemen Drozg (Olimpija), Aljaž Uduč (Olimpija), Vid Jazbec (Jesenice), Tim Ograjenšek (Celje),  Sebastjan Hadžič (Jesenice),  Luka Petelin (Mora), Nik Pem (Mora), Tadej Kelc (Maribor), Sebastjan Grošelj (Triglav), Nik Simšič (Södertälje), Žan Jezovšek (Celje).

Spored tekem slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu:

–          nedelja, 15. december ob 13.00 – Slovenija : Belorusija

–          ponedeljek, 16. december ob 16.30 – Slovenija : Latvija

–          torek, 17. december – prost dan

–          sreda, 18. december ob 20.00 – Slovenija : Poljska

–          četrtek, 19. december ob 16.30 – Slovenija : Avstrija

–          petek, 20. december – prost dan

–          sobota, 21. december ob 13.00 – Slovenija : Danska