Lige

Alpska hokejska liga (AHL)

Alpska hokejska liga (AHL) je projekt krovnih hokejskih organizacij treh prijateljskih sosednjih dežel, ki so hokejsko že dolga leta – enkrat bolj, drugič manj povezane. Liga je bila ustanovljena leta 2016, kot nadgradnja Internacionalne lige (INL), v kateri so nastopala predvsem slovenska in avstrijska moštva.

Ustanoviteljicama – Avstrijski hokejski zvezi (ÖEHV) in slovenski krovni hokejski organizaciji (HZS) – se je kot soustanoviteljica takrat pridružila italijanska hokejska zveza (FISG) in, s podporo regionalne lige EBEL, je nastala Alpska hokejska liga, v kateri igrajo avstrijske, italijanske in slovenske ekipe. Obenem gre za obujanje močnega tekmovanja z enakim imenom iz začetka devetdesetih let, ki ga ljubitelji hokeja v tej regiji še kako dobro pomnijo.

Namen omenjenega ligaškega tekmovanja je spodbuditi klube k dvigu njihove konkurenčnosti in ravni igre v širših okvirih kot so aktualna državna prvenstva v državah ustanoviteljicah. Obenem želijo tudi prispevati k profesionalni rasti domačih igralcev, saj vsaka zveza določi število tujcev, ki lahko igrajo v klubih tekmovanja AHL.

Sestava lige je v vsaki sezoni nekoliko drugačna. Tako se je liga v drugi sezoni okrepila z ljubljansko Olimpijo, pred tretjo sezono pa smo bili žal priča tudi prvemu izstopu iz lige. Pri italijanski Neumarkt Egni so sprejeli sklep o izstopu iz lige, razlogi pa so bili finančne narave. Da bomo tudi v prihodnje spremljali 17 moštev v ligi pa je poskrbelo moštvo iz milijonskega Milana. Prisotnost nekdanjega velikana italijanskega in evropskega hokeja bo zagotovo blagodejno vplivala na podobo lige.

Sezona 2016/17

V krstni sezoni 2016/17 je v ligi AHL nastopalo 16 moštev. Poleg edinega slovenskega predstavnika, moštva HDD Sij Acroni Jesenice, je nastopilo še pet dosedanjih INL-ligašev (vsi iz Avstrije), celovški KAC in Red Bull Salzburg sta ustanovila svoji drugi ekipi, Italijani pa v ogenj pošiljajo sedem svojih najboljših ekip, ki se jim bo pridružila ekipa Neumarkt Egna, ki je doslej igrala v italijanski drugi ligi. Naslov prvaka je osvojila ekipa Rittner Buam.

Sezona 2017/18

V drugo sezono je zakorakalo vseh 16 moštev iz prve sezone, pridružila pa se jim je ljubljanska HK SŽ Olimpija, s čimer je hokej v Sloveniji dobil novo dimenzijo, saj smo bili po nekajletnem premoru znova priča ligaškim derbijem, kar je pomagalo pri dvigu zanimanja za slovenski hokej.

Naslov prvaka je osvojilo moštvo Asiago Hockey 1935 Srl. Prvič v štirinajstih serijah končnice se je zgodilo, da je o zmagovalcu serije odločala zadnja, sedma tekma. Asiago je v sezoni 2017/18 postal lastnik še enega mejnika in sicer je s 17 zmagami med začetkom decembra in koncem januarja postavil najdaljši niz neporaženosti. O suverenosti varovancev Toma Barrassa priča tudi dejstvo, da so v domačem Odegarju v 28 nastopih kar 25-krat zmagali.

V drugi sezoni je na ledenih ploskvah po Sloveniji, Italiji in Avstriji padlo tudi več zadetkov, kot v prvi izvedbi in sicer 6,27 gola na tekmo v rednem delu, ter 5,76 gola v končnici. Najvišjo zmago sezone je doseglo moštvo HDD SIJ Acroni Jesenice, ki je z v novembru z 11:1 odpravilo celovški KAC. Železarji so bili tudi udeleženci tekme z največ zadetki in sicer v marcu, ko so pri EC “Die Adler” Kitzbühel slavili z 9:5. Pri igri z igralcem več so bili najuspešnejši znova prvaki, ki so kaznovali 28,8% nasprotnikovih kazni, najboljši pri igri z igralcem manj pa so bili HK SŽ Olimpija s 86,1% uspešno ubranjenimi situacijami.

Poglejmo še na tribune – v letošnji sezoni je bilo odigranih 373 tekem, ogledalo pa si jih je več kot 270 tisoč gledalcev. Povprečno si je tekme v letošnji sezoni ogledalo 726 gledalcev, kar je le rahel porast glede na prvo sezono (721 gledalcev). Sicer so tudi letos najbolj zvesti navijači VEU Feldkirch z več kot 1600 gledalci na srečanje (lani je bilo le-teh 1270), tekme v dvorani Podmežakla si je ogledalo povprečno 1161 gledalcev (povprečno je bil obisk na Jesenicah letos boljši za 60 navijačev), v premierni sezoni pa se je tekem Zmajev v Tivoliju udeležilo 709 gledalcev na tekmo.

Sezona 2018/19

Tudi v tretji sezoni bo sistem tekmovanja nekoliko spremenjen. Določeni poizkusi regionalizacije tekmovanja so se izkazali za uspešne in bodo v modificirani obliki obstali tudi v naslednji sezoni. Redni del tekmovanja bo tako razdeljen na dva dela. V prvem bodo moštva odigrala 32 tekem, z vsakim nasprotnikom po enkrat doma in v gosteh, ter dodatnih 8 tekem znotraj geografskih skupin s po štirimi moštvi. To pomeni, da bomo v letošnji sezoni priče štirim večnim derbijem med Jesenicami in Olimpijo v rednem delu sezone. V končnico se bo po 40 odigranih tekmah uvrstilo kar 12 moštev.

Sistem končnice je torej novost v letošnji sezoni, saj se bodo prva štiri moštva rednega dela neposredno uvrstila v četrtfinale, moštva med 5. in 12. mestom pa bodo odigrala »repasaž« na dve dobljeni srečanji. Štirje zmagovalci se bodo v četrtfinalu pomerili proti najboljšim iz rednega dela na štiri dobljena srečanja, polfinale bo potekal na tri dobljene tekme, finale pa znova na štiri zmage, tako da bo zmagovalec znan po največ 397 tekmah v sezoni.

 • Zavarovalnica Triglav

  Zavarovalnica Triglav
 • Telekom Slovenije

  Telekom Slovenije
 • Petrol

  Petrol
 • Riko

  Riko
 • Toyota

  Toyota
 • Kompas

  Kompas
 • mercator-logotip-positive-pokoncen+slogan

  mercator-logotip-positive-pokoncen+slogan
 • Unija

  Unija
 • iTAK Sport

  iTAK Šport - hokejska oprema, navijaški artikli za hokej
 • BTC City

  BTC City
 • Mercedes Benz

  Mercedes Benz
 • MASS 170×118

  MASS 170×118
 • KonicaMinolta

  KonicaMinolta
 • Slovenske železnice

  Slovenske železnice
 • sinusiks-new

  sinusiks-new
 • Amicus

  Amicus
 • Europlakat

  Europlakat
 • Warrior

  Warrior
 • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
 • Fundacija za šport

  Fundacija za šport
 • Bled

  Bled