Slovenska U20 hokejska reprezentanca se je svetovni hokejski javnosti prvič predstavila leta 1992 na kvalifikacijskem turnirju za nastop na svetovnem prvenstvu takratne Skupine C v latvijski Rigi. 

Na tem kvalifikacijskem turnirju, ki je potekal med 10. in 14. novembrom 1992, se je slovenska mladinska reprezentanca do 20 let pomerila proti ekipam Estonije in zabeležila tesno zmago s 4:3, Grčije proti kateri je dosegla najvišjo zmago s 30:1, Hrvaške proti kateri je suvereno zmagala z 11:0 in proti domačinom Latvijcem proti katerim pa so nesrečno izgubili z 1:2 in se tako niso uspeli uvrstiti na svetovno prvenstvo.

Na svetovnem prvenstvu je prvič zaigrala v sezoni 1994/95, ko so na svetovnem prvenstvu Skupine C-2 v estonskem Tallinnu igrali proti ekipam Jugoslavije proti kateri so prepričljivo zmagali z 17:4, Litve proti kateri so gladko zmagali z 9:3, Hrvaške katero so odpravili z visoko zmago 8:2 in nato še proti domačinom Estoncem in ekipi Kazahstana proti katerima pa so naši mladi upi na obeh tekmah iztržili neodločen rezultat 3:3 in se tako kot drugo uvrščena ekipa prvenstva (takoj za ekipo Kazahstana) uvrstila na svetovno prvenstvo Skupine C.

Nato so naslednjih pet let igrali na svetovnem prvenstvu Skupine C kjer so od tega kar trikrat za las zgrešili uvrstitev v Skupino B, nato pa so si v sezoni 2000/01 na svetovnem prvenstvu Divizije II (novi naziv za Skupino C) v litovskem Elektrenaiju in Kaunasu priborili uvrstitev na svetovno prvenstvo Divizije I (novi naziv za Skupino B), kjer so v predtekmovanju premagali Litvo z 8:3, Estonijo s 3:1 in Veliko Britanijo s 6:0 ter nato v finalu, oziroma v obračunu za uvrstitev v Divizijo I še Japonsko s 4:3.

Vse od takrat naprej pa je naša mladinska izbrana vrsta do 20 let stalni član Divizije I in nekajkrat so bili tudi zelo blizu uvrstitvi med samo svetovno elito, kjer igra 10 reprezentanc, še najbližje temu so bili ravno na zadnjem svetovnem prvenstvu, ko so na svetovnem prvenstvu na Bledu decembra 2010 zasedli drugo mesto z enakim številom točk kot Danska, vendar ker so proti njim doživeli poraz z 1:2 so se med elito uvrstili Danci.

V sezoni 2011/12 je tekmovanje potekalo v nemškem Garmisch-Partenkirchenu, mladi Risi so v konkurenci domačinov, Belorusov, Norvežanov, Avstrijcev in Britancev osvojili četrto mesto. V sezoni 2012/13 so osvojili prav tako četrto mesto, pred njimi so bili Norvežani, Belorusi in Danci, slabši pa so bili Avstrijci in Francozi. V sezoni 2013/14 je bilo tekmovanje odigrano na Poljskem, Risi so osvojili predzadnje mesto in ostali v diviziji I skupini A. V tekmovalni sezoni 2014/15 je reprezentanca nastopila na svetovnem prvenstvu Divizije I, skupina A v italijanskem Asiagu proti Italiji, Norveški, Latviji, Belorusiji in Avstriji ter dosegla šesto mesto nazadovala v Divizijo I, Skupina B. Svetovno prvenstvo omenjene skupine v sezoni 2015/16 je potekalo v Megevu (Francija) od koder se je reprezentanca vrnila s štirimi porazi (Velika Britanija, Ukrajina, Poljska in Francija), vendar pa zaradi odpovedi japonske izbrane vrste Slovenija ni nazadovala v skupino nižje. Na svetovnem prvenstvu Divizije I/B v Budimpešti (Madžarska) v sezoni 2016/17 so slovenski hokejisti s tremi zmagami (Velika Britanija, Italija in Ukrajina) in dvema porazoma (Poljska, Madžarska) osvojili končno tretje mesto. Tudi decembra 2017 na Bledu so s tremi zmagami (Ukrajina, Litva, Italija) in dvema porazoma (Norveška, Poljska) osvojili bron.

Decembra 2018 so na svetovnem prvenstvu Divizije I/B v poljskem Tychyu mladi risi, s petimi zmagami proti Italiji, Japonski, Poljski (po podaljšku), Madžarski (po kazenskih strelih) in Ukrajini, osvojili prvo mesto na turnirju in napredovali v Divizijo I/A.

Reprezentanca SP Minsk 2019

Vratarji:

Žiga KOGOVŠEK
rojen:
klub: HD Hidria Jesenice
Luka KOLIN
rojen:
klub: HK Slavija Junior
Val USNIK
rojen:
klub: IFJ Ocskay Gabor (HUN)

Branilci:

Jakob BERNARD
rojen:
klub: HK Slavija Junior
Lan BRUN RAUH
rojen:
klub: HD Hidria Jesenice
Juš ČERNE
rojen:
klub: HK Slavija Junior
Bine MAŠIČ
rojen:
klub: HD Hidria Jesenice
Žan POKLUKAR BASTARDA
rojen:
klub: HK Slavija Junior
Tom SOJER
rojen:
klub: KooKoo (FIN)
Nik ŠIROVNIK
rojen:
klub: HDD SIJ Acroni Jesenice

Napadalci:

Martin BOHINC
rojen:
klub: HK SŽ Olimpija
Ahmet JAKUPOVIČ
rojen:
klub: HD Hidria Jesenice
Miha KRMELJ
rojen:
klub: HD Hidria Jesenice
Lenart MARKUN
rojen:
klub: EHC Kloten (SUI)
Erik MEŽNAR
rojen:
klub: BK Mlada Boleslav (CZE)
Aljaž PREDAN
rojen:
klub: EC Salzburg II (AUT)
Žan PRIMOŽIČ
rojen:
klub: HDD SIJ Acroni Jesenice
Anže PROSTOR
rojen:
klub: Wisconsin Rapids Riverkings (USA)
Tit RAZINGAR
rojen:
klub: Ambri-Piota (SUI)
Gašper SKERLEP
rojen:
klub: HK Slavija Junior
Maj TAVČAR
rojen:
klub: Utica Junior Comets (USA)
Matic TÖRÖK
rojen:
klub: KooKoo (FIN)
Luka VODLAN
rojen:
klub: Bili Tygri Liberec (CZE)

Vodstvo reprezentance:

  Zdravko BOBNARIČ
vodja reprezentance
  Lovro BAJC
glavni trener
  Mitja KERN
pomočnik trenerja
  Andrej HOČEVAR
pomočnik trenerja (vratarji)
  Andraž BERLISK
tehnični vodja
  Anton PROSTOR
tehnični vodja
  Erika KRAMPELJ
fizioterapevtka