Reprezentanca - pregled

TEAM PHOTO Risi U18 - Official

U18

Slovenska U-18 reprezentanca je svojo samostojno pot začela po razpadu nekdanje Jugoslavije in sicer z dvema kvalifikacijskima tekmama za nastop na svetovnem prvenstvu Skupine C novembra 1992 proti Hrvaški proti kateri je v Zagrebu zmagala z 9:0, v Ljubljani pa kar s 16:0 in se tako uvrstila na svetovno prvenstvo Skupine C.

Marca 1993 so naši mladi upi do 18 let v latvijski Rigi zaigrali na svetovnem prvenstvu Skupine C in sicer so v predtekmovanju premagali Litvo z 8:1 in Nizozemsko z 7:0 ter se tako uvrstili v finalno skupino, v kateri pa so se pomerili proti Belorusom in remizirali s 3:3 ter proti Slovakom s katerimi so gladko izgubili z 0:9 ter zasedli končno 3. mesto.

Na naslednjih dveh svetovnih prvenstvih Skupine C je Slovenija zasedla 3. mesto, leta 1996 pa se jim je na svetovnem prvenstvu v Mariboru posrečil preboj v Skupino B ko so v predtekmovanju premagali Španijo s 13:0, Litvo s 16:3 in Latvijo s 3:0 ter nato v finalu še Avstrijo s 4:3. Na tem prvenstvu se je kot najboljši napadalec izkazal današnji kapetan članske reprezentance Tomaž Razingar.

V Skupini B niso ostali dolgo in so že na prvenstvu leta 1997 zasedli zadnje mesto in izpadli ponovno v Skupino C. Ponovni povratek v Skupino B se jim je posrečil leta 2001 na svetovnem prvenstvu Divizije II, ko so v Litvi suvereno zmagali na vseh štirih tekmah prvenstva in sicer proti Madžarski z 10:1, Hrvaški z 11:0, Poljski z 10:1 in v finalu še proti Franciji s 5:2.

V Diviziji I (novo ime za Skupino B) so nato naši mladi upi do 18 let igrali vse do leta 2009. Vedno so bili blizu uvrstitve med svetovno elito in so se domov vračali s srebrno ali bronasto medaljo, leta 2008 pa je prišlo nesrečno svetovno prvenstvo na Poljskem, ko pa so naši mladi hokejisti izpadli v Divizijo II. Vsi smo pričakovali ekspresno vrnitev nazaj v Divizijo I, vendar so v Mariboru vse šokirali Korejci, kateri so v odločilni tekmi za uvrstitev v Divizijo I premagali Slovenijo z 2:4.

Kar slovenskim mladim upom do 18 let ni uspelo v Mariboru pa jim je uspelo leto kasneje v ukrajinskem Kijevu, kjer so premagali vse nasprotnike in se tako ponovno uvrstili v Divizijo I. Na letošnjem svetovnem prvenstvu pa so mladi do 18 let kopirali uspeh svojih kolegov do 20 let, saj so na domačem terenu v Mariboru zasedli drugo mesto, takoj za ekipo Danske in sicer z enakim številom točk kot Danska, vendar ker so proti njim izgubili z 1:4 so se med svetovno elito uvrstili Danci.

Ob koncu hokejske sezone 2010/11 pa je mednarodna hokejska zveza IIHF nekoliko spremenila tekmovalni sistem, tako da Divizija I nima več 12 predstavnikov razdeljenih v dve ločeni skupini ampak se je Divizija I razdelila na Divizijo I-A in Divizijo I-B. Slovenska hokejska reprezentanca do 18 let je naslednje leto igrala na svetovnem prvenstvu Divizije I-A na Slovaškem proti ekipam Norveške, Slovaške, Italije, Japonske in Francije ter zasedla 5. mesto.

Prvenstvo Divizije I/A za sezono 2012/13 je bilo na sporedu v Asiagu. Mladi risi so v konkurenci Belorusije, Danske, Francije, Italije in Norveške osvojili zadnje mesto in nazadovali v divizijo I/B. Svetovno prvenstvo v omenjeni diviziji je v sezoni 2013/14 gostil madžarski Szekesfehervar, Slovenija pa je igrala v skupini z Avstrijo, Japonsko, Madžarsko, Poljsko in Ukrajino. Slovenska reprezentanca je osvojila tretje mesto, pred njo sta bili Madžarska in Avstrija, slabše pa so se uvrstile Japonska, Ukrajina in Poljska. V sezoni 2014/15 je svetovno prvenstvo Divizije I/B gostil domači Maribor, kjer je slovenska reprezentanca prekrižala palice z ekipami Avstrije, Italije, Japonske, Litve in Ukrajine. Mladi risi so na prvenstvu osvojili srebrno medaljo in tako za las zgrešili vrnitev v višjo skupino.

Gostitelj svetovnega prvenstva v Diviziji I/B za sezono 2015/16 je bil ponovno italijanski Asiago, kjer se je našo izbrana vrsta pomerila z reprezentancami Italije, Japonske, Koreje, Madžarske in Ukrajine ter z dvema zmagama in tremi porazi zasedla končno četrto mesto.

V sezoni 2016/17 so mladi risi na domačem svetovnem prvenstvu na Bledu s štirimi zmagami in enim porazom osvojili zlato medaljo in s tem tudi napredovanje v Divizijo I/A.

Vratarji:

 VAL USNIK_resize Val Usnik
rojen: 6. februar 2000
klub: HK Olimpija
  Maj Pelko
rojen: 10. julij 2000
klub: HK Triglav Kranj

Branilci:

  Jaka Bernard
rojen: 7. februar 2000
klub: HK Slavija Junior
  Gašper Konc
rojen: 30. april 2001
klub: HK MK Bled
  Gaber Podrekar
rojen: 5. oktober 2001
klub: HK MK Bled
  Đorđe Kremenovič
rojen: 3. september 2001
klub: HK Triglav Kranj
  Rok Kolar
rojen: 12. maj 2000
klub: HK ECE Celje
  Juš Černe
rojen: 15. junij 2002
klub: HK Slavija Junior
  Jaka Šega
rojen: 30. april 2001
klub: HD Mladi Jesenice
  Amar Karaić
rojen: 9. avgust 2001
klub: HD Mladi Jesenice

Napadalci:

  Marcel Lavriša
rojen: 3. junij 2000
klub: HK Olimpija
 MARTIN BOHINC_resize Martin Bohinc
rojen: 30. marec 2000
klub: HK Slavija Junior
 MAJ TAVČAR_resize Maj Tavčar
rojen: 5. april 2000
klub: HK Triglav Kranj
 TIM IVANČEVIČ_resize Tim Ivančevič
rojen: 20. februar 2000
klub: HK MK Bled
  Anže Prostor
rojen: 11. julij 2000
klub: HK Triglav Kranj
  Nace Vilfan
rojen: 7. april 2000
klub: HK Triglav Kranj
  Matic Zor
rojen: 21. marec 2000
klub: HD Mladi Jesenice
  Miha Krmelj
rojen: 14. januar 2001
klub: HD Mladi Jesenice
  Žiga Dežman
rojen: 23. april 2001
klub: HD Mladi Jesenice
  Žan Primožič
rojen: 17. julij 2001
klub: HC Ždar nad Sazavou
  Lenart Markun
rojen: 3. maj 2001
klub: HC Rapperswill
  Aljaž Predan
rojen: 24. julij 2000
klub: HC Red Bull Salzburg

Vodstvo reprezentance:

 ANŽE KOLENC_resize Anže Kolenc
vodja reprezentance
 MITJA KERN_resize Mitja Kern
glavni trener
 ANDREJ BRODNIK_resize Andrej Brodnik
pomočnik trenerja
 LEOPOLD BIZALJ_resize Leopold Bizalj
tehnični vodja
 JAN BABIČ_resize Jan Babič
fizioterapevt

 

 • Zavarovalnica Triglav

  Zavarovalnica Triglav
 • Telekom Slovenije

  Telekom Slovenije
 • Petrol

  Petrol
 • Pivovarna Union

  Pivovarna Union
 • Slovenske železnice

  Slovenske železnice
 • mercator-logotip-positive-pokoncen+slogan

  mercator-logotip-positive-pokoncen+slogan
 • Riko

  Riko
 • Merkur

  Merkur
 • Kompas

  Kompas
 • Unija

  Unija
 • Toyota

  Toyota
 • BTC City

  BTC City
 • Modiana

  Modiana
 • KonicaMinolta

  KonicaMinolta
 • Amicus

  Amicus
 • Mercedes Benz

  Mercedes Benz
 • Europlakat

  Europlakat
 • Krka

  Krka
 • sinusiks-new

  sinusiks-new
 • Fundacija za šport

  Fundacija za šport
 • Warrior

  Warrior
 • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
 • iTAK Sport

  iTAK Šport - hokejska oprema, navijaški artikli za hokej
 • Bled

  Bled