Reprezentanca - pregled

2016apr16_Risi U18_team photo

U18

Slovenska U-18 reprezentanca je svojo samostojno pot začela po razpadu nekdanje Jugoslavije in sicer z dvema kvalifikacijskima tekmama za nastop na svetovnem prvenstvu Skupine C novembra 1992 proti Hrvaški proti kateri je v Zagrebu zmagala z 9:0, v Ljubljani pa kar s 16:0 in se tako uvrstila na svetovno prvenstvo Skupine C.

Marca 1993 so naši mladi upi do 18 let v latvijski Rigi zaigrali na svetovnem prvenstvu Skupine C in sicer so v predtekmovanju premagali Litvo z 8:1 in Nizozemsko z 7:0 ter se tako uvrstili v finalno skupino, v kateri pa so se pomerili proti Belorusom in remizirali s 3:3 ter proti Slovakom s katerimi so gladko izgubili z 0:9 ter zasedli končno 3. mesto.

Na naslednjih dveh svetovnih prvenstvih Skupine C je Slovenija zasedla 3. mesto, leta 1996 pa se jim je na svetovnem prvenstvu v Mariboru posrečil preboj v Skupino B ko so v predtekmovanju premagali Španijo s 13:0, Litvo s 16:3 in Latvijo s 3:0 ter nato v finalu še Avstrijo s 4:3. Na tem prvenstvu se je kot najboljši napadalec izkazal današnji kapetan članske reprezentance Tomaž Razingar.

V Skupini B niso ostali dolgo in so že na prvenstvu leta 1997 zasedli zadnje mesto in izpadli ponovno v Skupino C. Ponovni povratek v Skupino B se jim je posrečil leta 2001 na svetovnem prvenstvu Divizije II, ko so v Litvi suvereno zmagali na vseh štirih tekmah prvenstva in sicer proti Madžarski z 10:1, Hrvaški z 11:0, Poljski z 10:1 in v finalu še proti Franciji s 5:2.

V Diviziji I (novo ime za Skupino B) so nato naši mladi upi do 18 let igrali vse do leta 2009. Vedno so bili blizu uvrstitve med svetovno elito in so se domov vračali s srebrno ali bronasto medaljo, leta 2008 pa je prišlo nesrečno svetovno prvenstvo na Poljskem, ko pa so naši mladi hokejisti izpadli v Divizijo II. Vsi smo pričakovali ekspresno vrnitev nazaj v Divizijo I, vendar so v Mariboru vse šokirali Korejci, kateri so v odločilni tekmi za uvrstitev v Divizijo I premagali Slovenijo z 2:4.

Kar slovenskim mladim upom do 18 let ni uspelo v Mariboru pa jim je uspelo leto kasneje v ukrajinskem Kijevu, kjer so premagali vse nasprotnike in se tako ponovno uvrstili v Divizijo I. Na letošnjem svetovnem prvenstvu pa so mladi do 18 let kopirali uspeh svojih kolegov do 20 let, saj so na domačem terenu v Mariboru zasedli drugo mesto, takoj za ekipo Danske in sicer z enakim številom točk kot Danska, vendar ker so proti njim izgubili z 1:4 so se med svetovno elito uvrstili Danci.

Ob koncu hokejske sezone 2010/11 pa je mednarodna hokejska zveza IIHF nekoliko spremenila tekmovalni sistem, tako da Divizija I nima več 12 predstavnikov razdeljenih v dve ločeni skupini ampak se je Divizija I razdelila na Divizijo I-A in Divizijo I-B. Slovenska hokejska reprezentanca do 18 let je naslednje leto igrala na svetovnem prvenstvu Divizije I-A na Slovaškem proti ekipam Norveške, Slovaške, Italije, Japonske in Francije ter zasedla 5. mesto.

Prvenstvo Divizije I/A za sezono 2012/13 je bilo na sporedu v Asiagu. Mladi risi so v konkurenci Belorusije, Danske, Francije, Italije in Norveške osvojili zadnje mesto in nazadovali v divizijo I/B. Svetovno prvenstvo v omenjeni diviziji je v sezoni 2013/14 gostil madžarski Szekesfehervar, Slovenija pa je igrala v skupini z Avstrijo, Japonsko, Madžarsko, Poljsko in Ukrajino. Slovenska reprezentanca je osvojila tretje mesto, pred njo sta bili Madžarska in Avstrija, slabše pa so se uvrstile Japonska, Ukrajina in Poljska. V sezoni 2014/15 je svetovno prvenstvo Divizije I/B gostil domači Maribor, kjer je slovenska reprezentanca prekrižala palice z ekipami Avstrije, Italije, Japonske, Litve in Ukrajine. Mladi risi so na prvenstvu osvojili srebrno medaljo in tako za las zgrešili vrnitev v višjo skupino.

Gostitelj svetovnega prvenstva v Diviziji I/B za sezono 2015/16 je bil ponovno italijanski Asiago, kjer se je našo izbrana vrsta pomerila z reprezentancami Italije, Japonske, Koreje, Madžarske in Ukrajine ter z dvema zmagama in tremi porazi zasedla končno četrto mesto.

Vratarji:

 Sotlar Luka Sotlar
rojen: 24. april 1998
klub: HK Slavija Junior
 Kogovsek Žiga Kogovšek
rojen: 27. april 2000
klub: HD Jesenice mladi

Branilci:

 Leben Luka Leben
rojen: 12. april 1998
klub: HK Slavija Junior
  Nik Petek
rojen: 29. maj 1998
klub: HDK Maribor
 Stojan Nejc Stojan
rojen: 30. avgust 1999
klub: IF Spanga
 Klofutar Nejc Klofutar
rojen: 27. oktober 1999
klub: IF Spanga
 Jugovic Jakob Jugovic “A”
rojen: 9. junij 1999
klub: HK Triglav Kranj
 Urukalo Žiga Urukalo
rojen: 12. marec 1999
klub: HD Jesenice mladi
 Brus Nejc Brus
rojen: 24. junij 1999
klub: HD Jesenice mladi
 Voh Nejc Voh
rojen: 7. april 1998
klub: HDK Maribor

Napadalci:

 Ban Matevž Ban “C”
rojen: 17. junij 1998
klub: HK Triglav Kranj
 Rajsar Patrik Rajsar
rojen: 5. maj 1998
klub: HD Jesenice mladi
 Kapel Rok Kapel
rojen: 4. maj 1999
klub: HD Jesenice mladi
 Sersen Gašper Seršen
rojen: 20. oktober 1999
klub: HD Jesenice mladi
 Svetina Erik Svetina
rojen: 20. avgust 1999
klub: HD Jesenice mladi
 Sturm Jaka Šturm
rojen: 21. april 1999
klub: HD Jesenice mladi
 Sodja Jaka Sodja “A”
rojen: 17. december 1999
klub: HD Jesenice mladi
 Brglez Nik Brglez
rojen: 20. september 1999
klub: HD Jesenice mladi
 Tislar Tišlar Patrik
rojen: 1. marec 1999
klub: HKMK Bled
 Kujavec Anej Kujavec
rojen: 4. januar 1999
klub: HK Slavija Junior
  Jan Drozg
rojen: 1. april 1999
klub: Leksands
 Sever Mark Sever
rojen: 17. avgust 1998
klub: HK Olimpija

Vodstvo reprezentance:

  Anže Kolenc
vodja reprezentance
   Kern Mitja Kern
glavni trener
 Rekelj Gorazd Rekelj
pomočnik trenerja
  Luka Simšič
pomočnik trenerja
 Bizalj Polde Bizalj
tehnični vodja
 fizio Jan Babič
fizioterapevt

 

 • Zavarovalnica Triglav

  Zavarovalnica Triglav
 • Telekom Slovenije

  Telekom Slovenije
 • Petrol

  Petrol
 • Pivovarna Union

  Pivovarna Union
 • Unija

  Unija
 • Slovenske železnice

  Slovenske železnice
 • Merkur

  Merkur
 • Kompas

  Kompas
 • Riko

  Riko
 • Toyota

  Toyota
 • BTC City

  BTC City
 • Modiana

  Modiana
 • Europlakat

  Europlakat
 • Amicus

  Amicus
 • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
 • Krka

  Krka
 • Fundacija za šport

  Fundacija za šport
 • iTAK Sport

  iTAK Šport - hokejska oprema, navijaški artikli za hokej
 • GVS

  GVS
 • Warrior

  Warrior
 • sinusiks-new

  sinusiks-new
 • Bled

  Bled